Faragó Tamás: Reméljük, a vízilabda meg akarja menteni magát

Infostart
2016. augusztus 24. 11:48
Komoly csalódást okozott a túlzott taktikázás és a mutatott játék is a riói olimpia férfi vízilabdatornájának csoportkörében - összegzett az InfoRádió állandó szakértője, Faragó Tamás. Az olimpiai és világbajnok változásokat tart szükségesnek a sportág nemzetközi vezérkarának hozzáállásában.

Férfiak

 Faragó Tamás az ötödik helyezett magyar válogatottról úgy fogalmazott: „elértük azt, amit négy évvel ezelőtt Londonban. Nem tudom, hogy ennek örülni kéne vagy nem. Az biztos, hogy a magyar vízilabda ennél sikeresebb szokott lenni. Sajnálatos módon a végén egy görög meccsnek is tudtunk örülni, mert becsületbeli kérdés volt, hogy legalább az ötödik helyet szerezzük meg.”

 Az olimpiai- és világbajnok vízilabdázó hangsúlyozta, hogy a riói olimpián nagy csalódást okozott a vízilabda a szurkolóknak, mert a csoportmérkőzések során mindenki nekiállt cselezni.

„Miután az első négybe kerülés nem okozott gondot a legjobb csapatoknak, próbálták kisakkozni, kivel szeretnének játszani a másik csoportból” - fogalmazott Faragó Tamás.

Ez, mint mondta, ártott a vízilabdának és a magyar csapatnak is, mert elérték, amit akartak.

„Addig cseleztek a görögök és a szerbek is, amíg összehoztak egy magyar-montenegrói mérkőzést. Ennek ellenére a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy a vízilabdatorna selejtezőjében kevesen nézték meg a mérkőzéseket. A meccsek többnyire birkózásból és érthetetlen kiállításokból és ítéletekből álltak” - jegyezte meg Faragó Tamás.

Az olimpiai- és világbajnok vízilabdázó úgy vélte, a vízilabda vesszőfutása az olimpián is folytatódott.

„Valószínű és abban reménykedem, hogy a vízilabda meg akarja menteni saját magát. Az olimpia után reménykedhetünk, hogy azokat a vezetőket, akik ebben dönthetnek, már nemcsak a vacsora, hanem esetleg a vízilabda is érdekli” - fűzte hozzá.

Az olimpiai- és világbajnok vízilabdázó a két fiatal játékos, Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő teljesítményére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, ők a jobbak közé tartoztak, nem okoztak csalódást.

„Mivel tőlük nem sokat vártunk, a teljesítményük jónak mondható. Zalánki először vett részt világversenyen, de nem lepődött meg, megfelelően helytállt, a görögök ellen nagyon jól játszott. Ők a későbbi válogatott erősségei lesznek” - tette hozzá Faragó Tamás.

Nők

A jövő júliusi budapesti világbajnokság is kiemelt motivációt jelenthet a Rióban negyedik helyezett magyar női válogatott több tagjának is - mondta az InfoRádiónak Kiss Gergely, a Honvéd háromszoros olimpiai bajnoka.

„A csapat Bíró Attila vezetésével egy év alatt sokat változott. Ahogy a férfiak Benedek Tibor vezetésével kialakítottak egy kicsit más harcmodort, a lányok inkább mentálisan léptek előre” - emelte ki Kiss Gergely.

 A Honvéd háromszoros olimpiai bajnoka szerint a csapat összeállítása ideális volt gyorsaság, fürgeség, erősség és a posztok elosztásának szempontjából is.

„Nagyon megérdemelték volna a lányok a bronzérmet, az egész ország szurkolt nekik, 90 százalékig biztos voltam benne, hogy sikerülhet. Borzasztóan sajnálom, hogy Takács Orsi például háromszoros olimpiai negyedik” - hangsúlyozta Kiss Gergely.

 A Honvéd háromszoros olimpiai bajnoka kifejtette, a sport minden pillanatban megtanít újrakezdeni és azonnal visszaránt a hétköznapokba.

„Rögtön másnap kaphatunk egy pofont az ellenféltől, ha elszállunk, ha pedig kishitűek vagyunk, mélyebbre nyomhatjuk magunkat, ha azonban erősek vagyunk, hamar vissza tudunk mászni. Hatalmas mentális liftezés, hegy- és völgymenet a sportolók pályafutása, olyan extra amplitúdókkal, amit egy átlagember sajnos nem élhet át” - fogalmazott Kiss Gergely.

A fiatalokat a Honvéd háromszoros olimpiai bajnoka azzal biztatta, jövőre világbajnokság lesz Budapesten, és négy év múlva Tokióban újra lesz lehetőségük. Azokat pedig, akiknek ez már nincs benne, azzal vigasztalta, hogy ilyen a sport, ők megtettek mindent és azt javasolja, hogy a pályafutásuk hátralévő részében a versenyeken bizonyítsák, milyen kiváló sportemberek – fűzte hozzá Kiss Gergely.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Faragó Tamás: az olimpián is folytatódott a vízilabda vesszőfutása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kiss Gergely: Hatalmas mentális liftezés a sportolók élete
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást