Kétmillió fölött a Covid-halottak száma - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2021. január 16. 22:07
Világszerte meghaladta a 2 milliót a koronavírus halálos áldozatainak száma. Magyarországon egy nap alatt 87-en haltak meg. Az egyik kínai koronavírus elleni vakcina gyártását ellenőrizték Pekingben magyar szakértők. Kifogásolja a kínai oltóanyag tervezett használatát a DK és több nyugdíjas szervezet. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Világszerte meghaladta a 2 milliót a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma. Eddig már csaknem 94 millió ember fertőződött meg. Egy nap alatt csaknem 800 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Újabb 1438 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 112 ezer alá csökkent. 4.408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Az azonosított fertőzöttek száma 350 ezer fölé, az elhunytaké 11.264-re emelkedett.

A kínai Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői. Lukács Ferenc ellenőrzési főosztályvezető elmondta: az oltóanyagot biztonságos körülmények között állítják elő.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint bár a koronavírus elleni oltások hatékonysága változó, abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását. Szlávik János az M1-en azért is fontosnak nevezte az oltást, mert így a fertőzés továbbadása is gátolható.

Petíciót indít a Demokratikus Koalíció, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a DK felelőtlenül az oltás ellen buzdít.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyott. A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a kabinet bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni az idős generációt.

A főpolgármester szerint a koronavírus elleni átoltottság növeléséhez a vakcinák iránti bizalomra van szükség, ezért Budapest vezetése tájékoztató kampányt indít. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében úgy vélte: a politikusoknak is a bizalom helyreállításán kellene dolgozniuk, de a kormány ehelyett politikai okokból oltásellenességgel vádolja az oltáspárti ellenzéki erőket.

Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István azt mondta: a beszerzések ügyében a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kabinet pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható.

Az Egyesült Államokban új oltóhelyek létrehozását, valamint a január 20-i beiktatását követő első száz napban 100 millió adag koronavírus elleni védőoltás beadását tervezi a megválasztott elnök. Joe Biden kifejtette: arra utasítja majd a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget, hogy egy hónap alatt hozzon létre száz oltóközpontot.

Lemond posztjáról az amerikai egészségügyi miniszter. Alex Azar a Capitolium elleni támadással indokolta döntését. A politikus méltatta a washingtoni kormány járványügyi eredményeit, köztük a koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, ám úgy vélte: a novemberi elnökválasztást követő tettek és szavak ezeket veszélybe sodorták.

A várható nagy hideg miatt kedd délelőttig elrendelte a hajléktalanok életét védő úgynevezett vörös kód kiadását az emberi erőforrások minisztere. Az intézkedés alapján valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a fedél nélkül élőket, ha az ellátórendszer megtelt. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra kért mindenkit, hogy figyeljen oda veszélyeztetett embertársaira.

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord az országban. A Heves megyei Verpeléten hajnalban mínusz 14,3 fokig hűlt a levegő. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, mert ott mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Németországban Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökét választották a kormányzó Kereszténydemokrata Unió új elnökévé. Az online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Armin Laschet kapta a legtöbb szavazatot. Németországban ősszel tartanak szövetségi parlamenti választásokat, amelyeken megválaszthatják a leköszönő kancellár, Angela Merkel utódját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!