Orbán Viktor: átszervezésekkel kell növelni az egészségügy teherbíró képességét - Hírösszefoglaló

Infostart
2020. október 4. 21:18
Újabb tíz beteg halt meg és 858-al nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon. Már Hegyi-Karabah területén kívülre is kiterjedtek a fegyveres akciók.

A miniszterelnök szerint átszervezésekkel kell növelni az egészségügy teherbíró képességét. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: az Orvosi Kamarával a béremelés és a hálapénz kivezetése mellett megállapodás született egy új egészségügyi munkajogviszony kialakításáról is. Hozzátette: a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséig a védekezés a legfontosabb, ezért minden területen kétszeres kapacitás áll rendelkezésre. A kormányfő az Európai Bizottság jogállamisági jelentésével kapcsolatban ismét visszautasította a testület alelnökének kijelentéseit.

Minden egészségügyi és szociális dolgozónak legalább 100 százalékos béremelést sürget a Demokratikus Koalíció. Varga Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a bérfejélesztést az ápolóknak és a teljes szakszemélyzetnek, valamint a szociális dolgozóknak is meg kell kapnia.

Még ebben a hónapban a parlament elé kerülhet a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs adóügyi javaslata - ismertette a területért felelős államtitkár. Izer Norbert elmondta: jelentős adóügyi könnyítésekről döntött a héten a testület, amelyek középpontjában az adóbürokrácia csökkentése állt.

Az elmúlt 24 órában 10-en haltak meg és 858-al nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon. 22.283 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. 685 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A járvány kezdete óta 30.575 embernél igazolták a koronavírust, 822-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe. 7.470-en meggyógyultak.

A Baranya megyei Cserdiben a függetlenként indult Bogdán Gyula nyerte az időközi polgármester-választást 111 szavazattal. A másik független jelölt, Panek József 74 szavazatot kapott. A településen azért kellett időközi választást tartani, mert a községet 2006 óta irányító Bogdán László júliusban elhunyt.

Megegyezési javaslatot tett a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése az intézményben kialakult helyzet rendezésére. Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár bérfejlesztést helyezett kilátásba a dolgozóknak. Az épületek blokádját szervezőknek büntetlenséget, illetve az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést ígértek, ha azonnal befejeződik a sztrájk és szerdáig a blokád.

Versenyképes béreket sürget a pedagógusoknak az LMP. Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője az OECD jelentését idézve elmondta: a magyar tanárok munkabére átlagosan 30 százalékkal, az általános iskolákban tanítóké 40 százalékkal alacsonyabb a diplomás átlagbérnél.

A mindenki számára ingyenesen elérhető internetért kezd aláírásgyűjtést a Demokratikus Koalíció. Kiss Gergő, a párt ifjúsági szervezetének elnöke a kezdeményezésé céljának nevezte, hogy a szegényebb diákok, fiatal felnőttek, kezdő munkavállalók, családok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a tanulásban vagy a munkában.

Már Hegyi-Karabah területén kívülre is kiterjedtek a fegyveres akciók. Az azeri külügyminisztérium közölte: rakétatámadás érte az ország második legnépesebb városát, Gandzsát; a támadásban egy civil meghalt, négy másik megsebesült. Hegyi-Karabah vezetője elismerte, hogy katonáik megsemmisítették azt a légibázist, ahonnan a civilek lakta területeket bombázó azeri vadászgépek szálltak fel.

Ismét több tízezer ember vonult utcára Minszkben. A demonstrálók a fehérorosz elnök lemondását, új, tiszta és szabad választások kiírását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték. A rohamrendőrök vízágyút is bevetettek a tüntetők ellen, és tömegesen vették őket őrizetbe.

Bulgáriában ismét ezrek követelték a kormány lemondását a korrupciós vádak, a maffiáéhoz hasonló működés, valamint az oligarcháktól való függése miatt. Az Európai Bizottság szerdán aggodalmát fejezte ki az igazságszolgáltatás helyzete, a korrupció és a független bolgár sajtó elleni fenyegetések miatt.

Izraelben erőszakkal számolták fel a kormányfő elleni tömegtüntetéseket a rendőrök Tel-Avivban. Becslések szerint országszerte mintegy 100 ezer ember követelte Benjamin Netanjahu távozását. A tiltakozók szerint nem lehet miniszterelnök az, akit korrupció, csalás és hivatali visszaélés miatt bíróság elé állítottak.