Home office: a cégek kezében a döntés - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2020. szeptember 11. 21:59
Hamarosan hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek - jelentette be a miniszterelnök. Rekordszámú, 718 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt Magyarországon. Az uniós válságkezelésben elsődleges fontosságúnak tartja a versenyképesség növelését a pénzügyminiszter.

Hamarosan hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban hangsúlyozta: a vírus nem béníthatja meg az országot, a járványügyi és a gazdasági lépéseket sorozatban jelentik majd be. Hozzátette: a kabinet szeretné mozgósítani az embereknél lévő készpénzvagyont, hogy azt fektessék állampapírba.

A hamarosan induló őszi érettségire is lehet halasztást kérni a koronavírus-járvány miatt - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: az idősek vásárlási sávjáról a nemzeti konzultáció alapján döntenek. Hozzátette: az otthoni munkavégzés ügyében a cégekre bízza a döntést a kormány.

Rekordszámú, 718 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon. Elhunyt egy idős, krónikus beteg., ezzel 631-re emelkedett a halottak száma; az aktív fertőzötteké 6264. A járvány kezdete óta 10.909 embernél mutatták ki a fertőzést, 4014-en már meggyógyultak. Jelenleg 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

A koronavírus fertőzések számának emelkedése miatt szigorítja járványügyi intézkedéseit Szlovákia. Jövő szerdától az esküvők és a temetések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és szállodákban. Ausztriában a boltokban és az iskolákban is kötelezővé tették a maszkviselést.

Világszerte már több mint 28 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma meghaladja 908 ezret, közben csaknem 19 millióan már meggyógyultak a betegségből. A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Kanadában már a jövő év elején lehet védőoltás a koronavírus ellen. Az ország közszolgáltatási és közbeszerzési minisztere elmondta: a vakcinák szállításának pontos időpontja függ a klinikai tesztek eredményétől, a hatósági engedélyeztetési eljárástól, valamint a gyártási kapacitástól.

A miniszterelnök szerint a koronavírus elleni védekezés mellett fenn kell tartani a közép-európai gazdaságok működőképességét. Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek lengyelországi találkozója után közölte: a V4-ek olyan koordinációs rendszert hoznának létre, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.

Az uniós válságkezelésben elsődleges fontosságúnak nevezte a versenyképesség növelését és a beruházások támogatását a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály az uniós tárcavezetők berlini tanácskozásán hangsúlyozta: a tagállamok közötti fejlettségbeli különbségeket is csökkentenie kell az unió helyreállítási eszközének, emellett rugalmas forrásmegosztásra van szükség.

Az Igazságügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának kinevezését javasolja a Nemzeti Választási Iroda elnökévé a kormányfő. Nagy Attila Mihályt szeptember 15-ei hatállyal nevezheti ki a köztársasági elnök. Pálffy Ilona, az választási iroda elnöke augusztus 31-i hatállyal lemondott tisztségéről.

A minőségpárti szemléletet erősítené a kultúrában a Magyar Művészeti Akadémia újraválasztott elnöke. Vashegyi György az InfoRádió Aréna című műsorában jól kidolgozott rendszernek nevezte az évekkel ezelőtt elindított ösztöndíjprogramot és az életpályamodellt.

Az idén Földes Tamás kapta a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. Az elismerést az Országos Színházi Évadnyitón, a kaposvári Csiky Gergely Színházban vette át a Budapesti Operett Színház művésze. Hevesi Sándor-díjat kapott Bán Teodóra kulturális menedzser, Árkosi Árpád rendező és Monori Lili színművész.

Átadták a műegyetem által fejlesztett újabb műholdat az Olasz Űrügynökség kutatóintézetének, hogy egy olasz műholdba töltve juttathassák az űrbe. A SMOG-1 nevet viselő magyar szerkezet elsődleges küldetése a Föld körül mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata.

Fehéroroszországban nem indítanak vizsgálatokat a hatóságok a tüntetők elleni erőszak miatt tett feljelentések ügyében. A Nyomozó Bizottság járási hivatalai a szakértői vélemények hiányára hivatkozva szüntetik meg a bűncselekmények kivizsgálását.

Az Egyesült Államokbeli Oregonban félmillió embernek el kell hagynia otthonát a tűzvész miatt. Ez meghaladja az állam lakosságának tíz százalékát, és valószínűleg tovább nő majd az érintettek száma. A tűzvész szinte végig a nyugati parton pusztít, erre korábban még nem volt példa.