Nyáron elkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása - Hírösszefoglaló

Infostart
2020. február 19. 22:03
A BKV által kínáltnál nagyobb béremelést tart lehetségesnek a közlekedési társaságnál a főpolgármester. Január elsejei hatállyal 14 százalékkal nő a szociális szférában dolgozók fizetése.

A BKV által kínáltnál nagyobb béremelést tart lehetségesnek a közlekedési társaságnál a főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában szólt arról is, hogy a nyári szünetben lezárják a pesti alsó rakpartot, ahol kulturális programok, kiállítások várják majd a budapestieket - közölte a főpolgármester. A főpolgármester közölte: reményei szerint Budapesten az év végére megszűnnek a várólisták a daganatgyanús betegségek diagnosztikai vizsgálatainál. Hozzátette: a főváros azt tekinti feladatának, hogy koordinálja a kerületek által működtetett járóbeteg ellátást.

Már a nyáron elkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása, és 2025-ben bezárják a Mátrai Erőmű lignites egységeit – egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány klímavédelmi akcióterve. Az innovációs miniszter közölte: július 1-jével megkezdik az illegális lerakók felszámolását. Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, a következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, támogatják az olcsó elektromos autók használatát.

Jó döntésnek nevezte a keleti nyitás stratégiájának meghirdetését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Biskekben, a kirgiz-magyar üzleti fórum megnyitóján arról beszélt, hogy Magyarország a világgazdasági változások nyertesei közé tartozik, de ez nem valósulhatott volna meg, ha az ország egy évtizede nem nyit kelet felé.

Jelenleg nagyjából 55-60 százalékos készültségű a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Vigh László, a létesítmény miniszteri biztosa elmondta: a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya Európában is egyedülálló módon alkalmas lesz az önvezető és az elektromos, de a hagyományos járművek vizsgálatára is.

Január elsejei hatállyal 14 százalékkal nő a szociális szférában dolgozók fizetése - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: az intézkedés tartalmazza a minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelését, ezen felül további 6 százalékkal emelkedik a szociális ágazat 84 ezer dolgozójának a fizetése.

Az Európában előállított adatok és információk hatékonyabb tárolását és egymás közötti megosztását szorgalmazta a Portfolio-nak írt vélemény cikkében az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a testület most bemutatott új uniós digitális stratégiájának lényegeként említette, hogy képes legyen helyzetbe hozni a polgárokat, a vállalkozásokat és a társadalom egészét, eközben megfelelő védelmet nyújtani a számukra.

A gazdasági növekedést támogató politika folytatására szólította fel a G20-csoport döntéshozóit a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója. Krisztalina Georgieva a szervezet közelgő tanácskozása előtt arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus mellett az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek fellángolása és a klímaváltozással összefüggő természeti csapások jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra.

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács. A testületnek a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint 17 úgynevezett kultúrstratégiai intézmény vezetője a tagja. A tanács. biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tesz a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket.

Gyászistentiszteleten vettek végső búcsút Makkai Ádámtól a Fasori református templomban. Az életének 85. évében elhunyt Kossuth-nagydíjas költőtől, nyelvésztől, műfordítótól, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjától pályatársai, barátai, családja búcsúzott, a szertartáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is.

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai vettek végső búcsút Andorai Pétertől a Farkasréti temetőben. Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező nagyon nagy színésznek nevezte Andorai Pétert, aki mindig gondolatokat, érzelmeket jelenített meg szerepeiben. A nemzet színésze február 1-jén hunyt el életének 72. évében.

Március 3-án a Farkasréti temetőben búcsúztatják a múlt szerdán elhunyt Wichmann Tamást. A kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus hosszan tartó, súlyos betegség után, 72 éves korában hunyt el.