Javította a magyar gazdaság növekedési előrejelzését az Európai Bizottság - Hírösszefoglaló

Infostart
2019. május 7. 21:24
Ismét osztalékot fizet az MNB a költségvetésnek, magyar cégek tervezik a nagy sebességű Budapest-Varsó vasútvonalat, indul a célzott, intenzív patkányirtás a fővárosban.

Javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési előrejelzését az Európai Bizottság. A testület tavaszi prognózisában arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy egyre több jele van a gazdaság túlfűtöttségének.

Ismét osztalékot fizet az MNB a költségvetésnek. A jegybank igazgatóságának döntése értelmében, folytatva a 2013 óta megkezdett ciklust, a Magyar Nemzeti Bank a 2018. évi nyereségével kiegészített eredménytartalékból 50 milliárd forintot fizet be osztalékként a központi költségvetésbe.

Programot indított a korai iskolaelhagyás megelőzésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A modul 200 millió forintból valósult meg és május elseje óta működik a szakképző iskolákban.

Továbbra is az akadémián kívül képzeli el a kutatóintézet-hálózat működését az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László azután beszélt erről, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése tegnap a hálózat intézeten belül tartására szavazott. A résztvevők döntöttek arról is, hogy az új irányító testületben egyharmad arányban vehetnek részt a kormány delegáltjai.

Magyar cégek tervezik a nagy sebességű Budapest-Varsó vasútvonalat. A Magyar Nemzet azt írja, hogy az NSV Varsó Konzorcium két év alatt nettó 1,1 milliárd forintért készíti el a Budapest-Pozsony-Brünn-Varsó vonal megvalósíthatósági tanulmányát.

Indul a célzott, intenzív patkányirtás a fővárosban. Szerdán elsőként a legforgalmasabb pályaudvarok, közlekedési csomópontok speciális, teljes körű kezelése kezdődik meg. A jövő héttől az RNBH Konzorcium munkatársai az 5. 9. 13. kerület szennyvízcsatorna-rendszerében helyezik el az irtószert.

Lopták az olajat, az orosz hatóságok szerint ezt próbálták elleplezni azok, akik beszennyezték a Barátság kőolajvezetéket. Az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy a bíróság az olajszennyezés miatt elrendelte négy ember előzetes letartóztatását, további két gyanúsított ellen pedig körözést adtak ki.

Londonban egy fagyasztóban találták meg egy eltűntként nyilvántartott magyar nő holttestét. A londoni rendőrség hivatalos bejelentése szerint egy 34 éves asszonyról van szó, aki évek óta Angliában élt. A rendőrök még pénteken találtak egy londoni lakás fagyasztójában két holttestet. Az egyiket már korábban azonosították, ő egy 38 éves nő volt, aki egy éve tűnt el.

Már nem tartja elkerülhetőnek a brit részvételt az európai parlamenti választásokon a brit kormányfő helyettese. A londoni kormány kabinetirodájának vezetője szerint már nincs elég idő a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikálására a hónap végéig.