Nyitókép: Pixabay.com

Törvénymódosítás a dugódíjért, kétszázezren az utcán Milánóban - a nap hírei

Infostart
2019. március 2. 22:00
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Paksi Atomerőműben a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók. Soron kívül elindítja a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Az eredeti terveknek megfelelően március 15-ig tart a kormány plakátkampánya - közölte Kovács Zoltán államtitkár. A nap hírei.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Paksi Atomerőműben a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók. A létesítmény vezetése szerint a munkabeszüntetése idején is garantált volt az atomerőmű védettsége. A helyi érdekképviselet elnöke arról számolt be: a részvételi nyilatkozatot aláíró 35 dolgozó közül a szombaton munkába lépők tartottak munkabeszüntetést. Lőrincz László hozzátette: a folytatásról - a jogszabályok betartása mellett - hétfőn délután egyeztetnek. A felek a béren kívüli juttatásról nem tudtak megegyezni. A társaság vezetése túlzónak nevezte a szakszervezetek követelését.

Az első negyedév végén, soron kívül elindítja a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A közlemény szerint a legtöbb kórház tart ágyakat a beteg gyermekek közeli hozzátartozói számára is, csupán néhány intézmény nem teljesítette még az elvárásokat. Korábban civil kezdeményezésre adománygyűjtés indult azért, hogy biztosított legyen a szülők megfelelő elhelyezése.

Az eredeti terveknek megfelelően március 15-ig tart a kormány bevándorlással összefüggő kampánya, utána leszedik a plakátokat - erősítette meg a Twitteren a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán arra, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber a kampány visszavonását sürgette, úgy reagált: készek meghallgatni minden kritikát, de a magyar emberek döntése fontosabb, mint a pártfegyelem.

Törvénymódosítást javasol a dugódíj budapesti bevezetése érdekében az LMP. Gál József, a párt fővárosi képviselője azt mondta, ez a legjobb megoldás a légszennyezettségre és a dugók elkerülésére. Az ellenzéki párt szerint a befolyt díjakból P+R parkolókat lehetne építeni, továbbá fejleszthetnék a tömegközlekedési hálózatot Budapesten, és ezek hatására csökkenhetne a levegőszennyezettség.

Tavaly 12 százalékkal nőtt egy hektár termőföld országos átlagára, csaknem másfél millió forintra. Az Agrotax iránytű szerint az ország legdrágább területei ismét a Budapest közigazgatásához tartozó földek voltak, ahol több mint 3 millió forint volt a föld hektáronkénti átlagára. A régiók közül a legmagasabb átlagár a Dél-Alföldön alakult ki, a legolcsóbb Észak-Magyarország volt.

Bevándorlók és civil szervezetek is részt vettek a Milánóban tartott, rasszizmus- és diszkrimináció-ellenes tüntetésen. A megmozduláson több mint kétszázezres tömeg vonult fel. A transzparensek békés együttélést sürgettek olaszok és migránsok között. Giuseppe Sala balközép milánói főpolgármester vízválasztónak nevezte a megmozdulást.

Kész további garanciákat adni az Európai Unió az Egyesült Királyságnak, hogy megkönnyítse a brit parlamentnek a Brexit megállapodás elfogadását. Ezt az uniós főtárgyaló közölte több európai lapban megjelent interjújában. Michel Barnier hozzátette: a britek március 12-ig szavazhatnak az uniós garanciákról, így rajtuk a felelős döntés sora.

Javította Görögország államadós-osztályzatait a Moody's. A hitelminősítő a gazdasági reformprogram sikerével és az erőteljes költségvetési teljesítménnyel indokolta a lépést. Az új görög osztályzat, melynek kilátása stabil, továbbra is mélyen a spekulatív sávban van, de a kiigazítási reformprogram kezdi lassan meghozni első eredményeit.

A kétoldalú kapcsolatok bővítését javasolta Vietnámmal az észak-koreai vezető. Kim Dzsong Un szerint normalizálni kell a két ország együttműködését a gazdaság, a tudomány, a sport, a kultúra területén is. Az észak-koreai vezető majdnem egy hetet volt Hanoiban, ahol eredmény nélkül tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel.

Vasárnap estétől egy hetes sztrájkot tervez a Wizz Air járatait London-Luton repülőterén kezelő földi kiszolgáló cég - írja az Airportál szaklap. A sztrájk miatt több Wizz Air-járat kiszolgálásában is fennakadások lehetnek, amely késéseket és akár járattörléseket is okozhat. A dolgozók a fizetések befagyasztása ellen sztrájkolnak.