Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek - A nap hírei

Infostart
2018. november 15. 22:49
Hisz a megállapodás-tervezetben és ő maga kívánja végigvinni a Brexit-folyamatot – jelentette ki a brit kormányfő. Megkezdte a nyugdíjprémiumok kézbesítését a Posta. Adatokat kért be a lakástakarék-pénztári törvény módosítása előtti ügyfélrohamról a jegybank.

Nem lesz újabb Brexit-népszavazás - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May azt is közölte: Ő fogja végigvinni a folyamatot, vagyis nem készül lemondani. Közben bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Theresa May ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának vezetője. A Brexit-megállapodástervezet miatt pedig sorra mondtak le a brit kormány miniszterei.

Megkezdte a nyugdíjprémiumok kézbesítését a 2 és fél millió nyugdíjasnak a Magyar Posta. Panulin Ildikó szóvivő az InfoRádióban elmondta: a kézbesítés november 30-áig tart. A nyugdíjprémium és a nyugdíj egy utalványon érkezik, így a jogosultak egy összegben kapják meg az ellátást, de a szelvényen külön szerepel a két összeg.

Adatokat kért be a lakástakarék-pénztári törvény módosítása előtti ügyfélrohamról a jegybank. Windisch László, az MNB alelnöke azt mondta: eddig nem érkezett olyan információ, amely szerint az utolsó napokban szabálytalanul kötöttek volna szerződéseket. Előzőleg Varga Mihály pénzügyminiszter az atv.hu-nak arról beszélt: a szerződéskötések utolsó nagy rohamában a hozamvadász szempontok érvényesültek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón pedig azt mondta: vannak információk arról, hogy a törvény hatályba lépése után is kötöttek állami támogatásos szerződéseket.

Nem lehet népszavazást tartani a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának visszaállításáról. A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a Momentum Mozgalom alelnökének, és Jobbik alelnökének magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdéseit. Az NVB indoklása szerint a kérdések az Országgyűlést a költségvetési törvény módosítására köteleznék, ezért nem hitelesíthetőek. A határozatok nem jogerősek, azokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Az uniós forrásokon felül további 80 milliárd forinttal támogatja a 3-as metró felújítását a kormány - jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: a szombati ünnepi közgyűlésen írja alá a megállapodást a kormány és Budapest együttműködéséről Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. Ennek részeként jön létre a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ami minden lényeges budapesti fejlesztéssel foglalkozik majd.

A Balatontourist is a Konzum Nyrt. közvetlen tulajdonába kerül - jelentette be a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A BLT Group Zrt.-t és az érdekeltségébe tartozó Balatonturist-csoportot tőkeemeléssel szerzi meg a Konzum. A csaknem 980 millió forintos apport ellenértékét a Konzum több mint 3 millió darab új részvény zárt körű forgalomba hozatalával egyenlíti ki.

Gyanúsítottként hallgatta ki Simonka György országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóság bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást. Az eddigi adatok szerint a vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közös katonai kontingense 2019 második felében kezdi meg működését. A honvédelmi miniszter elmondta: Horvátország is jelezte, hogy csatlakozni kíván a harccsoporthoz. Benkő Tibor hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint kiemelten fontos kérdés Európa számára a biztonság, és ebben egyetért a V4 tagországainak valamennyi kormánya.