Emlékezők százezrei a temetőkben - a nap hírei

Infostart
2018. november 1. 21:19
A felelős életről beszélt Mindenszentek napján Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-Budapesti érsek. Javította a magyar gazdaságra adott előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Halálbüntetést kér a pittsburghi zsinagógában elkövetett tömeggyilkosság elkövetőjére a vádhatóság. 

A gondolati körben a mindenszentek és a halottak napja szinte eggyé vált, pedig jelentős különbség van a két ünnep között - mondta el a Kossuth Rádió reggeli műsorában az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter bíboros, prímás kiemelte: Mindenszentek napján az összes szentre, a halottak napján pedig az elhunytakra emlékezünk.

Pályázatot hirdetett az egyházi jogi személyek hitéleti, illetve közösségi célú beruházásainak, valamint programjainak támogatására a Miniszterelnökség. A támogatási igényt november végéig lehet benyújtani elektronikus úton a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján.

Több százezer látogatóra számít a temetőkben a Budapesti Temetkezési Intézet. Az Új Köztemetőben csaknem 120 ezren, a Farkasréti temetőben megközelítőleg 70 ezren jártak mindenszentek napján. A budapesti temetők pénteken és hétvégén 7 órától 20 óráig tartanak nyitva.

Javította a közép- és kelet-európai uniós tagállamok, köztük a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési ütemére adott előrejelzéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD őszi prognózisában a magyar gazdaságban az idén 4,3, jövőre 3,3 százalékos növekedéssel számol.

Ismét kamatot emelt a cseh jegybank és rontotta a gazdasági növekedés idei, illetve jövő évre szóló előrejelzését. Az alapkamat így 1,75 százalékra nőtt. Idén ez már az ötödik alapkamat-emelés volt Csehországban.

A várakozásoknak megfelelően nem módosította alapkamatát a Bank of England monetáris tanácsa. Az irányadó kamat 0,75 százalékon maradt.

Németország támogatja az Oroszországgal szembeni európai uniós gazdasági szankciók meghosszabbítását - jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel erről Petro Porosenko ukrán elnökkel tárgyalt Kijevben. A német politikus hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ENSZ békefenntartó missziót küldjön a Donyec-medencébe.

Nem vallotta bűnösnek magát bírósági meghallgatásán az az amerikai férfi, aki a múlt héten 11 embert megölt egy pittsburghi zsinagógában. A 46 éves elkövető azt mondta: megértette, hogy akár halálbüntetést is kaphat. A támadást az amerikai hatóságok az Egyesül Államok történetének legsúlyosabb antiszemita merényletének nevezték.

Megtalálták és felhozták a lezuhant indonéz repülőgép egyik feketedobozát a búvárok. A tájékoztatás szerint a műszer sértetlen, de az nem derült ki, hogy a repülési adatokat, vagy a pilótafülkében elhangzó beszélgetést rögzítő berendezést sikerült felhozni.