Nyitókép: Unsplash.com

Megkezdődött a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Infostart / MTI
2024. szeptember 17. 22:06
Costa-Gavras Zenedoboz (Music Box) című alkotásának vetítésével megkezdődött a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Oscar-díjas görög-francia rendező, a rendezvény díszvendége a megnyitón személyesen mutatta be Arany Medve-díjas filmjét, amelyet 1989-ben rendezett. Costa-Gavras felidézte a film születésének történetét, a magyar származású forgatókönyvíróval, Joe Eszterhassal közös munkát.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke a megnyitón kiemelte: több mint száz filmet vetítenek a rendezvényen. A filmtörténet legcsodálatosabb alkotásaiból látható válogatás az elkövetkező napokban nagyvásznon - mondta, hozzátéve: többségüket kiváló minőségben felújítva mutatják be.

„A filmintézetnél kincsként tekintünk filmörökségünkre, ezért kiemelt küldetésünk, hogy ezeket a kincseket, az elmúlt 123 év magyar filmanyagát feltárjuk, felújítsuk, megőrizzük és élménnyé tegyük a nagyközönség számára” – mondta.