Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Visszavonják a Zeneakadémia rektori pályázatát

Infostart
2023. július 19. 08:36
Visszavonják a Zeneakadémia rektori pályázatát, és még a héten új pályázatot ír ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden elmondta, hogy a minap találkozott a Magyar Muzsikusok Szövetségének küldöttségével, akikkel megvitatták az igényeket, így a héten a Kulturális és Innovációs Minisztérium újra kiadja a pályázatot, ezzel meghosszabbítva a határidőt.

A miniszter azt is elárulta, hogy az új pályázatra már nemcsak az előadók, hanem az alkotóművészek is jelentkezhetnek. Mindezt annak érdekében teszik, hogy azok is, akik korábban tiltakoztak, elindulhassanak a pályázaton.

Csák János szerint egy dologból azonban nem tudnak engedni, hogy az intézmény abba a pozícióba kerüljön, ahol annak nemzetközileg lennie kell. Elmondása szerint ehhez egy karizmatikus vezető kell, olyan, „aki állt már a világ nagy színpadjain, aki tudja, milyen zsűriben lenni”.

A Zeneakadémia visszavont rektori pályázatának előzménye, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem élén Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én lejár, ezért a KIM július 3-án kiírta a pályázatot a rektori pozíció betöltésére.