Nyitókép: Navracsics Tibor/Facebook

Navracsics Tibor: történelmi lehetőséghez jutott Veszprém és térsége

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2023. január 10. 07:50
Hamarosan megkezdődik az Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat Veszprémben és a Bakony–Balaton régióban. A hosszú távú cél az, hogy a térség 2023 után is megmaradjon Európa egyik kedvelt kulturális, turisztikai célpontjának.

Január 21-én nyitják meg Veszprém, a Bakony–Balaton régióval közös, 2023-as Európa kulturális fővárosa programsorozatot. Az esemény beharangozó budapesti sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor felidézte, az előkészítő munkák 2019 decemberében kezdődtek meg.

A felkészülést nehezítette a koronavírus-járvány, de időben elkészültek a programokkal, amelyek egy részét 2020-tól már ki is próbálták – tette hozzá a területfejlesztési miniszter.

Veszprémben a régóta romos egykori gyermekkórház épülete vált kulturális központtá.

Navracsics Tibor kiemelte: Veszprém és a térség számára – nemcsak egy üres, szónoki fogás, hanem a szó szoros értelemben – történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím, hiszen az EKF programsorozat, ami idestova közel negyven éve indult el, kifejezetten azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felhívja Európa közvéleményének a figyelmét az európai kulturális közösség olyan közös pontjaira, amik bizonyítják azt a tézist, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mit ami elválasztja őket egymástól.

Hogy Veszprém és a Bakony–Balaton térség lehetőséget kap arra, hogy megmutassa Európa színpadán, hogy mi az, ami speciálisan magyar és általánosan európai a térségben, a kultúrában, az emberekben, az életvitelben, az olyan lehetőség, ami még soha nem adatott meg ennek a térségnek – mondta miniszter, hozzátéve: reményeik szerint mindez belépőt ad a térségnek arra, hogy megjelenjen abban a „klubban”, ahol egyébként jól ismert és méltán népszerű térségek már szerepelnek kedvelt turisztikai célpontként.

„Ha idelátogatnak 2023-ban, akkor

láthatják majd, hogy mind a táj szépségét, mind az emberek szofisztikáltságát,

mind a programok minőségét tekintve a térség bőven felveszi a versenyt a legkiválóbb európai turisztikai térségekkel” – fogalmazott. A hosszú távú cél az, hogy 2023 után is fenntartsák ezt a lendületet és a térség megmaradjon Európa egyik kedvelt kulturális turisztikai célpontjának – hangzott el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Navracsics Tibor: történelmi lehetőséghez jutott Veszprém és a térsége
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást