Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Visszanyúl a gyökerekhez az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál

InfoRádió
2020. március 4. 12:22
Egy hónap múlva kezdődik a jubileumi, 40 éves összművészeti fesztivál.

Negyven évvel ezelőtt a turisztikai szakma hívta életre, de az évtizedek alatt Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát a Budapesti Tavaszi Fesztivál – emlékezett vissza az InfoRádió kérésére Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivál társszervezője.

„1989 előtt elkezdődött a kerítés lebontása azáltal, hogy visszajött Cziffra György, Amerigo Tot, vagy épp Vásáry Tamás és Victor Vasarely. Tehát olyan jelentős személyiségek, akiket nem láthattunk itthon – fogalmazott a fesztivál társszervezője. – A magyar kultúra egyesülését biztosította ez a fesztivál, emellett természetesen meghívott világsztárokat is. Ennek szellemében dolgoztunk, hogy az idei tavaszi fesztivál visszaidézze ezt az irányt.”

A fesztivál nyitóelőadása a szintén 40 éves táncegyüttes, a Győri Balett és Lajkó Félix közös Giselle-bemutatója lesz. Igazi szenzációnak ígérkezik továbbá Kurtág György A játszma vége című operájának magyarországi bemutatója is, amelyet április 10-én a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendeznek meg.

Hagyományosan Liszt Ferenc művészete áll a fesztivál középpontjában,

mellett azonban a 250 évvel ezelőtt született Beethoven alkotási kerülnek a fókuszba. „Például lesz egy Liszt-maratonunk, és a 40. évforduló kapcsán negyven zongorista kapott meghívást, akik Liszt zongoradarabjait fogják végigjátszani – ismertette Káel Csaba. – Egy különleges helyszínen, ami nem más, mint a Nemzeti Múzeum. Itt található ugyanis az a zongora, amin Beethoven és Liszt is játszott hajdanán. Azt hiszem, hogy

ilyen ereklyéje kevés országnak vagy városnak van.

Úgyhogy mind a két szerző több programban szerepel, így Beethoven ihletése is előjön: Sárik Péter Triója fog játszani jazz átiratokat a német zeneszerző zenéjére.”

Olyan visszatérő vendégei is lesznek a 40. jubileumi fesztiválnak, mint a Collegium Vocale Gent nevű formáció, vagy az Amsterdam Baroque Orchestra, valamint a világ egyik legjelentősebb koreográfusa, Akram Khan egy gyerekeknek szóló produkcióval érkezik Budapestre.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Káel Csaba a fesztivál keretében megrendezett képzőművészeti programokat is kiemelte.

A Szépművészeti Múzeum tárlatán II. Amenhotep korát, többek között a fáraó sírjának életnagyságú rekonstrukciójával idézik meg, a Magyar Nemzeti Galériába Vágyott szépség névvel a londoni Tate múzeum leghíresebb preraffaelita festményeit hozzák el, valamint hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Budapest Art Weeket, ahol a kortárs képzőművészet kínálat mutatkozik be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Visszanyúl a gyökerekhez az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
40. Budapesti Tavaszi Fesztivál – Káel Csaba, a fesztivál társszervezője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást