Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Nemzetközi díjat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2018. június 1. 11:54
A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának rangos elismerését nyerte el a Petőfi Irodalmi Múzeum a nagyszalontai Csonkatoronyban nemrég nyílt kiállításához kifejlesztett applikációja. Prőhle Gergely hangsúlyozta: ügyeltek arra, hogy több szempontból, minden korosztály számára érdekes és informatív tárlatot valamint kiegészítő programot szerkesszenek.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója a díj kapcsán elmondta, ez az egyik legjelentősebb európai muzeológiai díj, így különösen örülnek neki.

A Csonkatorony az első igazi Arany Múzeum, ami annak idején még a 19. században jött létre Romániában. A PIM a nemzetközi közönség számára is elérhetővé szerette volna tenni, ezért

három nyelvű applikációról van szó, amit a fiatalok a mobiltelefonjukkal érhetnek el, hozzáférhetnek különböző interjúkhoz, audiovizuális anyagokhoz,

amik a kiállított tárgyakat megfelelő módon egészítik ki - mondta az igazgató.

Prőhle Gergely azt is elmondta, nagyon sok diákcsoport keresi fel ezt a kiállítást, ugyanakkor felnőttek számára is vonzó, hiszen sok járulékos információt tartalmaz.

"A Csonkatorony koncepciója abból indul ki, hogy helytörténeti jelentősége van, azáltal, hogy Arany János szülőhelyét, az ottani mondavilágot - ami a Toldinak is forrása - megismerteti" - vélte az igazgató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum díjáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást