Nyitókép: Unsplash

A szomszédban jönnek az egyszer használatos rendszámok

Infostart
2024. október 25. 05:48
Két új rendszámfajtát vezetnek be Szlovákiában, a műanyag azonosítókat csak korlátozott ideig lehet majd használni.

Az autók regisztrációja egyszerűbb lehet Szlovákiában, mert bevezetik az egyszer használatos, C és M jelzésű speciális rendszámtáblákat - írja a parameter.sk beszámolója nyomán az Index.

A javaslat szerint a járási hivatalok adnák ki a C jelzésű rendszámokat, ami lehetőséget biztosítana az autósok számára, hogy egyszerűbben regisztrálják járműveiket.

Ezek az ideiglenes rendszámok poliészterből készülnének, és 30 napig tartana az érvényességük, vagy addig, amíg a járművet nem regisztrálják.

Mint írják, az M jelzésű speciális rendszámokat eddig az új autókat forgalmazó kereskedők használták, akik aztán az újonnan vásárolt autók tulajdonosának adták kölcsön. Viszont a gyakorlati tapasztalatok szerint a klienseknek sokszor problémát okozott visszaszerezni ezeket a rendszámokat, így most ezek helyett az egyszer használatos táblák jöhetnek.

Becslések szerint évente maximum 100 ezer M jelzésű műanyag rendszámtáblát bocsátanának ki, C jelzésűből pedig 60-80 ezret.

Mindezen felül döntés született arról is, hogy a magyar gyakorlathoz hasonlóan már csak a tisztán elektromos autók kaphatnak megkülönböztető rendszámot, a plug-in hibrideket kizárják a kedvezményből.