Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Több szerepet kapnak az uniós jogalkotásban az EP-képviselők

Infostart
2024. október 23. 10:41
Ursula Von der Leyen új paktumot kötött az Európai Parlamenttel, ennek tartalmát a Európai Bizottság elnöke Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke társaságában ismertette.

A kilenc politikai alapelvet tartalmazó megállapodás az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti 2010-es intézményközi keretmegállapodás felülvizsgálatának alapjait fekteti le. Ezt az egyezményt legutóbb 2018-ban módosították – írja az Euractiv nyomán a Portfolio.

Az Európai Parlament, amelyet gyakran az EU jogalkotás junior partnerének tekintenek, reméli, hogy az új felülvizsgálattal erőteljesebb ellenőrzést gyakorolhat az Európai Bizottság felett.

Metsola szóvivője szerint a megállapodás további célja, hogy "az Európai Parlament és a Tanács egyenlő bánásmódját" biztosítsa.

A megállapodás részeként a bizottság vállalja, hogy megerősíti politikai felelősségét, és biztosítja a biztosok jelenlétét az EP-ben. A megállapodás "írásos formája garanciát ad arra, hogy az EB elszámoltathatóvá válik" – nyilatkozta Metsola szóvivője.

Egy fontos elem az Európai Bizottság által alkalmazott

122. cikk használatának korlátozása, ami lehetővé teszi az EB és a tagállamok számára, hogy vészhelyzeti gazdasági intézkedések esetén az Európai Parlamentet megkerülve hozzanak döntéseket.

A parlament korábban többször tiltakozott az ellen, hogy a Covid-19 járvány idején és az energiapiaci extraprofitadó esetében is alkalmazták a cikket. Az új megállapodás értelmében a bizottságnak "átfogó indoklást és információkat" kell nyújtania, ha alkalmazni kívánja ezt a lehetőséget.