Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtószolgálata/Murat Cetinmühürdar

Erdogan üdvözölte „drága barátja”, az Isztambulba látogató Olaf Scholz erőfeszítéseit

Infostart / MTI
2024. október 19. 19:04
Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte szombaton „drága barátja”, Olaf Scholz német kancellár „együttműködési erőfeszítéseit”, annak ellenére, hogy a két politikus között tartós nézeteltérés van Izrael gázai háborúja ügyében.

A kancellár, akinek ez volt hivatalba lépése óta a második látogatása Törökországban, elutasítja a török elnök által használt „népirtás” kifejezést, és fenntartja, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot.

„A tűzszünet lehetőségeit ki kell használni a Hamász kezén lévő túszok szabadon engedésére” - hangsúlyozta Olaf Scholz.

„Több mint 50 ezer embert öltek meg, tekintet nélkül arra, hogy gyermek-e, nők vagy idősek” - válaszolta Erdogan, aki indokoltnak találta a Nemzetközi Büntetőbíróság által Izrael ellen „népirtás” címén indított eljárást.

A török elnök ugyanakkor nagyra értékelte a német kancellárnak a Törökország részére történő fegyverszállítás korlátozásainak feloldására irányuló erőfeszítéseit.

Ankara előrehaladást remél 40 Eurofighter Typhoon harci repülőgép vásárlásának ügyében, hogy így kárpótolja az F-16-os amerikai gépek késlekedését, amelyeknek az eladását Washington az év elején hagyta jóvá.

„Törökország a NATO tagja, ezért hozunk mindig olyan döntéseket, amelyek konkrét szállításokhoz vezetnek” - mondta a kancellár.

Az Eurofighter gépek szállításához a gyártásban résztvevő négy ország - az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország - egyetértésére van szükség.

„A múltban voltak bizonyos problémák. Valóban nagyra értékelem drága Scholz barátomnak a megoldások megtalálására irányuló erőfeszítéseit” - mondta Recep Tayyip Erdogan.

A Der Spiegel című német hetilap szerint Berlin a közelmúltban jelentős fegyverszállításokat engedélyezett több száz millió euró értékben Ankara számára. A szállított fegyverek között légvédelmi rakéták is voltak. A 2016. évi szíriai török offenzíva után ugyanis Németország jelentősen csökkentette a Törökországba irányuló fegyverexportot.

Németországban él a világ legnépesebb török diaszpórája, mintegy hárommillió ember. A két ország kereskedelme elérte az 50 milliárd dollárt - közölte szombaton Erdogan, aki reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú árucsere értéke 60 milliárd dollárra nő.