Nyitókép: Pixabay

Új megoldással oldja fel az EU a magyar tiltakozást Ukrajna támogatása ügyében

Infostart
2024. október 15. 11:54
Az Európai Unió tagállamai előálltak egy javaslattal, hogyan kerüljék Magyarországot, amely vétózza az Európai Békekeretból Ukrajnának folyósítandó támogatásokat.

Az Európai Békekeret (EPF) egy 2021 márciusában létrehozott EU-s alap, amelynek célja a konfliktusmegelőző képesség erősítése és a nemzetközi biztonság fokozása. Magyarország 2023 júniusa óta blokkolja az EPF-ből Ukrajnának szánt 6,5 milliárd euró felszabadítását, arra hivatkozva, hogy az ukrán kormány korábban több magyar céget is szankciós listára vett. Azóta hiába engedett Kijev, a kabinet nem oldotta fel vétóját.

A Portfolio most azt írja, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője önkéntes hozzájárulásokat javasolt az EPF-hez, hogy megkerüljék Magyarország vétóját. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is kijelentette, hogy Magyarország nem ellenzi azt a javaslatot, amely lehetővé teszi az EU-tagállamok számára, hogy önkéntesen fizessenek a fegyverszállítások kompenzációjáért.

A megoldásnak köszönhetően Magyarország továbbra sem járul hozzá közvetlenül Ukrajna katonai támogatásához, és a magyar kabinet tervei szerint az országra eső önkéntes hozzájárulást Csád védelmére fordítják.