Nyitókép: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Friedrich Merz adna Taurusokat Ukrajnának – de vannak feltételei

Infostart
2024. október 15. 09:03
Ukrajna támogatása és a hadsereg erősítése is kampánytéma lesz Németországban a kevesebb mint egy év múlva tartandó parlamenti választások előtt. Ezt erősítette meg egy interjúban a választási győzelemre nagy esélyes ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kancellárjelöltje.

Olaf Scholz kancellár épp a múlt hét végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadva jelentette be, hogy országa 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig. Németország többek között légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket ígért. Az Ukrajna által régóta kért, több mint 500 kilométer hatótávolság Taurusokról a kancellár ezúttal sem tett említést. A kormány mindeddig azzal az indokkal utasította el az ukrán kérést, hogy a rakétákkal Ukrajna területéről akár Moszkva is elérhető, ezáltal pedig Németország és a NATO közvetlenül belesodródhat a háborúba. Németország mellett mindenekelőtt az Egyesült Államok ellenezte nagy hatótávolságú rakéták szállítását. Sem Berlin, sem Washington elutasítja, hogy az általuk szállított fegyvereket Ukrajna orosz területen lévő célpontok ellen is bevesse. .

Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva a CDU-elnök Merz Scholzcal ellentétben másként közelítette meg a dolgokat. A konzervatív politikus kijelentette, hogy kancellárként a Taurusok szállítása mellett döntene, de – mint fogalmazott – bizonyos feltételekkel. Ennek jegyében sajátos kétlépcsős megoldást említett.

"Ha Oroszország nem hagyna fel a bombázással, első lépésként feloldanám a hatótávolsággal kapcsolatos korlátozást"

– hangoztatta Merz, aki második lépésként a Taurusok tényleges szállításának engedélyezését említette. "Ebben az esetben Putyin kezében lesz a döntés, meddig akarja eszkalálni ezt a háborút" – jelentette ki. A keresztény pártok kancellárjelöltje ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Taurus-szállításokkal kapcsolatos döntést "európai szinten" kellene meghozni.

Merz szerint a Scholz-kormány nem rendelkezik az Ukrajna-politika opcióihoz szükséges a stratégiai szemlélettel, ezáltal valójában lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin minden lépéssel tisztában legyen. Ezzel összefüggésben felrótta a kormánynak azt is, hogy a nyilvánosság előtt vitázik a tervezett lépésekkel kapcsolatos különböző álláspontokról.

Friedrich Merz úgy vélte, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatást illetően a közös biztonság érdekében Európának sürgősen függetlenebbé kellene válnia az Egyesült Államoktól. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump győzelme esetén Európának ebben a tekintetben vezető szerepre kellene felkészülnie.

AZ ARD-nek nyilatkozva Friedrich Merz állást foglalt a német hadsereg erősítése mellett, hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr számára nagyobb katonai költségvetést kell biztosítani. Utalt arra, hogy a hadsereg számára korábban biztosított, 100 milliárd eurós alapot legkésőbb 2029-ig 30 milliárd euróval ki kell egészíteni. Merz nem zárta ki azt sem, hogy katonai célokra a bruttó hazai termék NATO által követelt kétszázalékos ráfordítást három százalékra kellene növelni. Szerinte Oroszország olyan méretekben fegyverkezik, hogy öt-nyolc éven belül képes lehet megtámadni a NATO területét is. A konzervatív kancellárjelölt hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr megerősítéséért harcolni fog az elkövetkező hónapok választási kampányában.