Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor már Olaszországban van

Infostart / MTI
2024. október 6. 12:53
A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az mno.hu által közölt cikk szerint a rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor, Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes. A gyűlés fő témái:

a migráció és a béke mielőbbi megteremtése lesznek.

Matteo Salvini korábban Instagram-oldalán videóban jelentette be, hogy Orbán Viktor is jelen lesz a Liga párt találkozóján Pontidában vasárnap.

Az MTI azt írta erről, hogy Salvini szerint a magyar miniszterelnök jelenléte bizonyítja, hogy “erősödünk, és az, ami álomnak tűnt csupán, vagyis a nemzetközi patrióta mozgalom létrehozása, testet öltött”.

Matteo Salvini hozzátette, azért szólította szövetségeseit Pontidába, mert az ügyészség hat év börtönt kért rá egy migránsokat szállító civil hajó feltartóztatásáért, amit 2019-ben belügyminiszterként rendelt el.

“Ez nem játék, én a börtönt kockáztatom csak azért, mert a kötelességemet teljesítettem a határok védelmével. Közös küldetés ez Európában éppúgy, mint Amerikában és a világ számos más részén: az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem elleni fellépés kötelesség” - nyilatkozta. Megjegyezte, ha elítélnek egy politikust, aki megállította az illegális bevándorlást, az nemcsak Olaszországban, hanem Európában is problémát jelent majd: "másnaptól muszáj lesz megnyitni a kapukat a migránsok előtt".

Pontida mezején már áll az óriásszínpad "Nem bűncselekmény a határok védelme" felirattal, ahol Orbán Viktor és Matteo Salvini beszéde zárja majd az eseményt.