Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

Infostart
2024. október 4. 17:01
A főszereplők közül lassan egyedül Olaf Scholz kancellár bízik abban, hogy mandátuma végéig, azaz a jövő őszi parlamenti választásokig hatalmon marad az általa vezetett hárompárti kormánykoalíció. A Zöldek Pártja a rohamos tekintélyvesztés miatt súlyos vezetési válsággal küzd, a koalíció legkisebb pártjában, az FDP-ben pedig immár a parlamenti jövő a tét.

A szászországi és türingiai választásokon mindhárom párt rendkívüli kudarcot volt kénytelen elkönyvelni. Egyedül Brandenburgban sikerült az SPD-nek megőriznie 1990 óta tartó tartományi élenjáró szerepét. A liberális Szabad Demokrata Párt a három közül egyetlen helyi törvényhozás parlamentjébe sem jutott be, ami elemzők szerint előrevetítheti a jövő évi országos választások eredményeit is. A felmérések arról tanúskodnak, hogy rohamosan csökken mind a három párt támogatottsága. A közvélemény-kutatások többsége szerint az FDP-nek csekély esélye van annak, hogy jövő ősztől is a Bundestagban maradjon.

Ilyen előzmények után – nem először – erősödött fel a tagság körében a koalícióból történő kilépés sürgetése. Hónapokkal ezelőtt nem kötelező érvénnyel megszavaztatták a tagokat, és csupán csekély többségben voltak azok, akik a maradás mellett voksoltak.

Az elmúlt időszak megerősítette azt is, hogy a kormánykoalíció válsága ellenére nem csitulnak az ellentétek a három párt között. Ráadásul a viták nem maradnak zárt ajtók mögött, hanem szinte rendszeresen a nyilvánosság elé kerülnek. Az FDP elnöke, Christian Lindner pénzügyminiszter most egy podcastban utalt arra, hogy erősödnek a nézeteltérések a három párt között. Lindner néhány napon belül immár másodszor utalt arra, hogy nem tartja kizártnak a koalíció felbomlását.

"Németország számára a stabilitás rendkívül fontos, de egy bizonyos ponttól már maga kormány is része lehet a problémának"

– mondta a miniszter.

A pártelnök legutóbb a szeptember 22-i brandenburgi kudarc után egy interjúban már nem zárta ki, hogy pártja karácsony környékén kilép a koalícióból. Lindner az akkori nyilatkozatban bátorságot követelt a koalíciós pártok részéről. Szerinte bátorság szükséges ahhoz, hogy egy egymással vitázó koalícióban is folytassák a munkát, ha az jó irányba viszi az országot.

"Ugyanakkor bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat"

– tette hozzá. "Ilyen esetben bátorság kell egy új dinamika elindításához" – fogalmazott néhány nappal ezelőtt a pártelnök.

A mostani podcastban ugyanakkor azt hangoztatta, hogy "jelenleg" nem lát okot a koalícióból történő kilépésre. Szerinte az FDP-t sújtó rossz közvélemény-kutatási adatokért a kormánykoalíció és nem maga a párt a hibás. "Nem az FDP programja és nem a párt értékei jelentik a problémát" – jelentette ki. Továbbra is bízik abban, hogy képes vezetni az FDP-t, képes arra, hogy pártját a a parlamenti választásokon jó eredmény elérésére vezesse – fogalmazott Lindner.