Nyitókép: ALEX HALADA

Megszólalt Herbert Kickl: a kiközösítés ellenére is kormányalakításra készül

Infostart
2024. október 3. 18:01
Pénteken találkozik a vasárnapi választást megnyerő osztrák Szabadságpárt elnöke az államfővel. A többi párt is azt javasolta Alexander Van der Bellennek, hogy Herbert Kicklt kérje fel kormányalakításra, csakhogy egyikük sem hajlandó vele koalícióra lépni.

Saját szavai szerint a szükséges nyugalommal és megfontoltan tartja kézben a választások utáni kormányalakítás menetét Alexander Van der Bellen. Az államfő mindezt azt követően nyilatkozta, hogy ideiglenesen a kormányzati munka folytatásával bízta meg a Karl Nehammer néppárti miniszterelnök által vezetett, az ÖVP-ből és a Zöld Pártból álló, a vasárnapi választásokon nagyot bukó koalíciót. Az elnök a hét folyamán sorra konzultál a parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács öt pártjának vezetőivel.

A törvényhozás összetétele változatlan maradt, az egyetlen változást csak a sorrend jelentette: a Szabadságpárt ugyanis a 2019-es harmadikról jelentős fölénnyel az első helyre jött fel. Általános vélemény szerint a kimagasló eredményt elsősorban az ország lakosságát erősen sújtó illegális bevándorlás elleni rendkívül kemény kiállásával, a "zéró bevándorlás" politikájával érte el. Ezt a politikát, továbbá az Európai Unióban az osztrák érdekek, általuk túlzottan erőteljesnek tartott hangsúlyozását a többi párt szélsőjobboldalinak minősítette.

A választások előtt hasonlóan értékelt az államfő is, kijelentve azt is, hogy Herbert Kicklt pártja győzelme esetén sem lenne hajlandó megbízni kormányalakítással. A választások után Alexander Van der Bellen azonban némileg "finomabban" fogalmazott. Az FPÖ elnökét név szerint nem is említette, feltételül szabta ugyanakkor, hogy kormányalakítással csakis olyan személyt bíz meg, aki tiszteletben tartja mindenekelőtt a liberális demokrácia és a jogállamiság alapelveit.

Erre igyekezett most választ adni Herbert Kickl az ORF közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatában. A pártelnök közvetlenül a választási győzelem után már az FPÖ-nek követelte a kormányalakítási megbízás jogát. Most annak kapcsán nyilatkozott, hogy kijelölte azt az általa vezetett delegációt, amelyet az előzetes naptár szerint pénteken fogad az államfő.

Herbert Kickl a jövőt illetően kifejezetten derűlátó volt. A kormányalakítási megbízás elnyerését közvetlenül ugyan nem említette, de hangsúlyozta, hogy minden szempontból megfelel a Van der Bellen által jelzett feltételeknek. Hangsúlyozta, hogy hasonlóan gondolkozik, mint az államfő, és erre kívánja építeni találkozóját Alexander Van der Bellennel.

"A demokrácia, az emberi, valamint az alapvető állampolgári és szabadságjogok nekem ugyanolyan fontosak, mint Van der Bellen számára"

– hangoztatta az FPÖ elnöke. Azt is kijelentette, hogy legközelebb csak az államfői találkozó után nyilatkozik. Szerinte ezt az elnök iránti tisztelet is megköveteli.

Mind az ÖVP elnöke, Karl Nehammer, mind a koalíciós partner Zöld Párt vezetője, Werner Kogler, mind pedig az ellenzéki Szociáldemokrata Párt élén álló Andreas Babler közvetve vagy közvetlenül azt ajánlotta az államfőnek, hogy a szokásjognak megfelelően a győztes párt, azaz az FPÖ vezetőjét bízza meg kormányalakítással. Az osztrák média ugyanakkor szinte egyöntetűen azon a véleményen van, hogy valójában egyfajta "politikai cselszövésről" van szó. Mivel korábban mind a három párt elutasította az FPÖ-vel az esetleges koalíciót, abban bíznak, hogy Herbert Kickl nem talál koalíciós partnert pártjának.