Nyitókép: History/Universal Images Group via Getty Images

London lemondott egy fontos szigetcsoportról

Infostart / MTI
2024. október 3. 16:01
Mauritiusnak adja át az indiai-óceáni Chagos-szigetcsoport feletti szuverenitást a brit kormány.

A londoni külügyminisztérium által csütörtökön bejelentett történelmi jelentőségű politikai megállapodással több évtizedes jogi és diplomáciai vita zárul le.

A tárca külön közleményben hangsúlyozza, hogy a szigetcsoport legnagyobb szigetén, Diego Garcián működő,

stratégiai fontosságú brit–amerikai haditengerészeti és légitámaszpont működése az egyezmény alapján továbbra is biztosított.

Sir Keir Starmer brit és Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök közös közleménye szerint mindkét ország elkötelezte magát a támaszpont hosszú távú és biztonságos működése mellett, mivel a katonai létesítmény létfontosságú szerepet tölt be a regionális és a globális biztonsági rendszer fenntartásában.

Az Egyesült Államokkal csaknem hat évtizede kötött, titkosított szerződésben London vállalta, hogy a Chagos-szigetek kétezer lakóját elszállítja a szigetcsoportról, közvetlen irányítása alá veszi a szigeteket Indiai-óceáni Brit Területek néven, és nem engedélyezi a jórészt Mauritiusra áttelepített egykori lakosok visszatérését.

Az otthonuk elhagyására kényszerített chagosiak és leszármazottaik az elmúlt évtizedekben több bíróság pert is megnyertek a brit kormány ellen, London azonban csak most jutott egyezségre arról, hogy lemond a szigetcsoport feletti fennhatóságról.

A megállapodást lehetővé tévő egyik legfőbb tényező az volt, hogy a Diego Garcián működő támaszpont jövőbeni fennmaradásáról is sikerült egyezségre jutni.

Diego Garcia a hidegháború idején, illetve az öbölháborúk alatt is alapvető szerepet töltött be, és amerikai B-52-es hadászati bombázók is állomásoztak itt.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki ismertetésében úgy fogalmaz, hogy a kétévi tárgyalássorozat eredményeként megszületett megállapodás alapján Mauritius szuverenitása a Chagos-szigetek egészére, köztük Diego Garciára is kiterjed, de

az egyezmény Nagy-Britanniának is felhatalmazást ad „99 évnyi kezdeti időszakra” a Diego Garcián működő támaszpont feletti szuverén jogok gyakorlására.

A megállapodás szerint Mauritius akadálytalanul végrehajthatja azt a programot, amelynek célja a chagosiak visszatelepítése a Chagos-szigetekre, de ez nem vonatkozik Diego Garciára.

A brit külügyi tájékoztatás hangsúlyozza, hogy politikai megállapodás jött létre, amelyet formális államközi szerződéssel kell majd véglegesíteni.

A minisztérium szerint a politikai megállapodást az Egyesült Államok és India is maradéktalanul támogatja.