Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Megszólalt az osztrák államfő, de nem mondta ki, amire egész Ausztria várt

Infostart
2024. október 2. 16:01
Alexander Van der Bellen felmentette, majd ügyvivőként újra meg is bízta Karl Nehammert a kormány vezetésével, de az osztrák elnök arról nem beszélt, hogy a vasárnapi választást megnyerő Szabadságpárt elnökét, Herbert Kicklt kéri fel az új kormány megalakítására.

Három nappal az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) történelmi választási győzelme után az államfő, Alexander Van der Bellen vette kézbe a dolgok irányítását. Az elnök a szokásjognak megfelelően felmentette hivatalából a Karl Nehammer kancellár vezette, a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és az Osztrák Zöldpártból álló kormánykoalíciót. Rögtön ezt követően ugyanakkor megbízta a a koalíciót azzal, hogy az új kormány megalakulásáig ideiglenesen folytassa munkáját.

A felmentést, illetve az azt követő átmeneti beiktatást követően Alexander Van der Bellen rövid ünnepség keretében köszönetet mondott Karl Nehammer kancellárnak a 2019 szeptemberében hivatalba lépett kormány munkájáért. Visszatekintve nagyon eseménydús éveket említett, utalva a koronavírus-járványra a terrorizmusra, az orosz–ukrán háborúra, továbbá az inflációra, a rendkívüli nyári forróságra és a legutóbbi árvizekre. "Bizonyára voltak könnyebb feladatok, könnyebb törvényhozási időszakok is" – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a feladatok megoldásához mindig közelíteni kellett egymáshoz, és megoldásokat kellett találni

Az ORF közszolgálati médium által ismertetett rövid beszédében hangsúlyozta, hogy mindezt "a szükséges nyugalommal és a kellő megfontolással" tette.

Azzal kapcsolatban azonban semmit nem közölt, hogy a szokásoknak megfelelően hajlandó-e a választásokon győztes ellenzéki Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét, Herbert Kicklt felkérni az új kormány megalakítására.

A vasárnapi szavazás előtt Van der Bellen azt hangoztatta, hogy győzelme esetén sem bízná meg az általa szélsőjobboldalinak tartott Kicklt kormányalakítással. A választások után ezt ugyan nem ismételte meg, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jövőbeni miniszterelnöknek tiszteletben kell tartani a liberális demokrácia, a jogállamiság alapelveit.

Alexander Van der Bellen bejelentette hogy csütörtöktől tárgyalásokat kezd a parlamentbe bejutott öt párt, azaz az FPÖ, az ÖVP és a koalíciós partner Zöld Párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), továbbá az Új Baloldali és Liberális Fórum vezetőivel. Az elnök szerint a konzultációk célja az, hogy "beszélgessünk egymással és megtaláljuk a szilárd többséget". "Ha ehhez időre van szükség, hasznosan fogjuk eltölteni" - tette hozzá.

Beszédében ugyanakkor felszólította a következő szövetségi kormányt, hogy tisztelettel viszonyuljanak egymáshoz. " A szavak teremtik meg a valóságot. Épp ezért gondosan kell megválasztanunk őket" – hangsúlyozta Alexander Van der Bellen. "A választási kampánynak és a hozzá kapcsolódó vitáknak vége" – jelentette ki.

Egy nappal korábban sem Karl Nehammer, az ÖVP elnöke, sem Werner Kogler, a koalíciós partner Zöld Párt elnöke, sem pedig Andreas Babler szociáldemokrata vezető a szokásjogra hivatkozva nem ellenezte, hogy az elnök a Szabadságpárt vezetőjét bízza meg kormányalakítással. Hasonló hivatkozással utaltak arra is, hogy az újonnan megválasztott parlament, a Nemzeti Tanács elnöki tisztségének betöltése a győztes pártnak jár. Azt ugyanakkor mind Nehammer, mind Kogler, mind pedig a szociáldemokrata Babler több alkalommal hangsúlyozta, hogy a Herbert Kickl vezette Szabadságpárttal nem hajlandó koalícióra lépni.

A rendezvényt követően az ismét hivatalba lépett korábbi kormány egy része, az úgynevezett válságkabinet rendkívüli ülést kezdett az Izrael és Irán közötti háborús konfliktus megvitatására.

Ezzel egy időben vált ismertté az is, hogy tanácskozást kezdett a Szabadságpárt vezetősége. Az ülésen kijelölik az FPÖ delegációját, amely a tervek szerint csütörtöktől megkezdi a konzultációkat a többi parlamenti párttal.