Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Az izraeli hatóságok már műveleti zónává nyilvánítottak három, a határ izraeli oldalán fekvő települést.

Infostart
2024. szeptember 30. 21:35
Minden készen áll, Izrael és Washington is rábólintott a libanoni támadásra.

Az izraeli katonai vezetés és az Egyesült Államok is rábólintott az IDF hamarosan meginduló libanoni offenzívájára - közölte a Times of Israel. Washingtonnak komoly feltételei voltak az akcióval kapcsolatban.

Ori Gordin vezérőrnagy, az Északi Parancsnokság vezetője elfogadta a Libanon déli része ellen irányuló haditervet. A rendelkezésre álló információk alapján az akciót a 36. 91. és 98. hadosztályok fogják megindítani - írja a Portfolio.

Washington és Jeruzsálem között órák óta égnek a telefonvonalak. Az Egyesült Államok elérte azt, hogy Izrael a korábbiakkal ellentétben ne szállja meg tartósan Libanon déli részét, és vonuljanak vissza az országból a kritikus katonai infrastruktúra megsemmisítése után. Joe Biden amerikai elnök aggodalmát fejezte ki az eszkaláció veszélye szerint, ugyanakkor a legtöbb forrás arra enged következtetni, hogy amennyiben Irán támadást indít Izrael ellen, úgy az amerikaiak a zsidó állam védelmére fognak kelni.

Törökország ugyanakkor azt követeli az ENSZ-től, hogy akár erővel is akadályozzák meg Izrael terveit, ha a Biztonsági Tanács önmagában erre képtelen. Ankara az iszlámhívő államoktól azt kérte, vessenek ki szankciókat Izraelre, illetve szakítsák meg Jeruzsálemmel a még fennálló diplomáciai kapcsolatokat. Annak az esélye, hogy az ENSZ fegyverrel akadályozza meg

Az már péntek éjszaka valószínű volt, hogy az IDF napokon belül megtámadja a libanoni siíta Hezbollahot, most azonban nagyon úgy néz ki, hogy a következő órákban meg is fog indulni az akció.

Az izraeli hatóságok magyar idő szerint este nyolc órakor műveleti zónává nyilvánítottak három, a határ izraeli oldalán fekvő települést.