Nyitókép: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

A Biden-kormányzat elégedetlen lehet az ukrán elnök "győzelmi tervével"

Infostart
2024. szeptember 26. 13:54
Meglehet, hogy a nagy javaslat "könnyűnek találtatik".

A The Wall Street Journal nyugati tisztviselők közlései alapján azt írja, a Biden-kormányzat aggódik amiatt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „győzelmi terve” nem tartalmaz átfogó stratégiát, és nem több, mint egy újracsomagolt kérés több fegyver átadására, illetve a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó korlátozások feloldására. Zelenszkij csütörtökön tervezi bemutatni részletesen tervét Joe Biden amerikai elnöknek, akivel Washingtonban találkozik.

Ugyanakkor, mint a Portfolio szemléjéből kiderül, amerikai és európai tisztviselők szerint, akik nagy vonalakban ismerik a tervet, az ukrán elnök elképzelése nem mutat világos utat az ukrán győzelemhez. "Nem vagyok lenyűgözve, nem sok új van benne" – mondta az egyik tisztviselő. Úgy hírlik, a terv legjobban kidolgozott része az első szakasz – a fegyverekkel kapcsolatos kérések –, míg a többi kulcsfontosságú elem kevesebb konkrétumot tartalmaz.

A terv központi eleme, hogy az Egyesült Államoknak zöld utat kell adnia Ukrajnának, hogy Kijev saját belátása szerint használhassa az átadott fegyvereket – mondta el Alexander Stubb finn államfő. Hozzátette, e felhatalmazás nélkül a terv kevésbé releváns, mivel Ukrajna nehezen tudna reagálni a folyamatos orosz támadásokra.

Az Egyesült Államok továbbra sem akarja engedélyezni, hogy Kijev nagy hatótávolságú fegyverekkel mérhessen csapást mélyen orosz területeken. Németország hasonló véleményen van. Ugyanakkor számos európai ország, így Nagy-Britannia, Lengyelország vagy Dánia sürgeti, hogy adják meg ezt az engedélyt Ukrajnának.