Nyitókép: Wikipédia

Új amerikai szuperfegyvert kapnak az ukránok – ezzel már támadhatják az oroszországi célpontokat is

Infostart
2024. szeptember 25. 06:00
Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy az egyik legkorszerűbb csapásmérő fegyvert, az AGM-145 siklóbombát is átadja Ukrajnának, amelyeket az F-16 Fighting Falconok (harci sólymok) vethetnének be.

Az AGM–154 JSOW (Joint StandOff Weapon) GPS-irányítású siklóbomba, melyet az 1990-es években fejlesztettek ki az amerikai légierő és a haditengerészet számára (ezért szerepel a nevében a joint, vagyis közös kifejezés). A legfőbb újdonsága az, hogy már mozgó célpontokat is képes eltalálni rendkívül kifinomult, műholdas irányítórendszerével, ami jelentősen csökkenti a járulékos veszteségeket – hívja fel a figyelmet a fegyverről szóló cikkében az Army Recognition.

A másik újítást a bombatestre szerelt és a leoldás után szétnyíló szárnyak jelentik. Ezek segítségével a bomba akár 120-130 kilométerre is képes elrepülni. Így a hordozó repülőgép még az ellenséges légvédelem hatókörén kívülről tudja indítani az AGM-154-t. Ez és a nagy találati pontosság új szintre emelheti az ukrán légierő csapásmérő képességeit – hangsúlyozza a portál. A siklóbombát a nemrég rendszerbe állított, F-16-osokról vethetnék be az ukránok, kihasználva ezzel a korszerű nyugati haditechnika nyújtotta előnyöket – teszi hozzá a Politico.

Az újság a hírrel kapcsolatban megjegyzi, hogy a most formálódó, 375 millió dolláros katonai segélycsomag május óta a legnagyobb értékű szállítmány lesz, és minden bizonnyal egyben az utolsó támogatást is jelenti majd a szeptember 30-án záruló amerikai pénzügyi évben. A Politico szerint az AGM-154 átadása válasz Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a sürgetésére, hogy a Nyugat szállítson olyan fegyvereket, amelyekkel Ukrajna mélyen az orosz hátországban is csapásokat mérhet az ellenség katonai célpontjaira.

Ugyanakkor az amerikai hírszerzés arra hívta fel a kijevi hadvezetés figyelmét, hogy az oroszok már a közép-hatótávolságú támadó fegyverek hatókörén kívülre vonták vissza a harci repülőiket és rakétaindító járműveiket. Ennek ellenére a múlt hónapban Washingtonban járt ukrán vezetők átadtak egy listát azokról a számukra fontos katonai célpontokról, amelyek még mindig elérhetők lennének. Rusztem Umerov védelmi miniszter és Andrij Jermak elnöki főtanácsadó azt bizonygatta a washingtoni illetékeseknek, hogy a háború kimenetele szempontjából fontos logisztikai, parancsnoki valamint kommunikációs központokat tudnának elpusztítani az amerikai, illetve a brit-francia eszközökkel.

Az ukránok által elfoglalt orosz terület (kékkel jelölve), amelynek légteréből indítva az AGM-154-eket, mélyen az orosz hátországban lévő katonai és energetikai létesítmények lennének támadhatók. Forrás: Insiute for the Study of War (ISW)

Az AGM-154-es siklóbombákat amúgy az amerikai légierő és haditengerészet készleteiből szállítaná le az Egyesült Államok. Megfigyelők szerint valószínűleg azért, mert megjelent a siklóbomba korszerűsített változata, és mindkét fegyvernem már rendelt is ezekből. Az új változat nemcsak pontosabb, hanem siklás közben új célra is irányítható, ezzel növelve a fegyver bevethetőségének rugalmasságát.