Nyitókép: Forrás: zn.ua

Kaiser Ferenc: a béke után is súlyos válságot okoznak majd az ukrajnai aknamezők

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. szeptember 23. 06:00
A The Economist arról ír, hogy a többmilliónyi akna súlyos élelmiszerválságot is okozhat a világban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense arról beszélt az InfoRádióban, hogy miként lehet majd ezeket az aknákat felszedni, és ez mekkora költséggel jár.

Mindkét fél telepített aknamezőket, ez szinte természetes velejárója annak, hogy az egymással szemben álló csapatok jól kiépített állásokból harcolnak egymással. A lövészárokrendszerek és különféle harckocsiakadályok elé többnyire kiterjedt aknamezőket is telepítenek, hogy ezzel is akadályozzák az ellenség előretörését. "Sajnálatos tény, de egész biztos, hogy milliószám vannak aknák" – vélekedett Kaiser Ferenc.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense arról is beszélt, hogy miként lehet majd ezeket az aknákat felszedni, és ez mekkora költséggel jár. Mint mondta, a legbiztosabb módszer az, amikor egy képzett tűzszerész szúróbottal átvizsgálja a talajt. Csakhogy ez egyrészt rendkívül lassú, másrészt a korszerű aknák egy részét már felszedés elleni védelemmel is ellátták. Ezért a szakértő szerint

abszolút megbízható módszer nincs.

Az aknamentesítés költségeit 30 és 40 milliárd dollár közé becsülik, Kaiser Ferenc azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az aknákat kell felszedni, hanem az Ukrajna területén található fel nem robbant bombákat, befulladt tüzérségi lőszereket is muszáj hatástalanítani. A teljes aknamentesítés akár évtizedekig is eltarthat.

"Gondoljunk bele, hogy Bosznia-Hercegovina bizonyos területein még most is vannak a délszláv háborúból ott maradt aknamezők, holott 1995-ben aláírták a daytoni békemegállapodást, tehát lassan harminc éve béke van" – emlékeztetett a szakértő.

Az aknamentesítéshez rengeteg pénz kell, amit valószínűleg Ukrajna nem tudna önállóan biztosítani. A brit újság írásából az is kiderül, hogy a többmilliónyi akna nemcsak Ukrajna újjáépítését akadályozhatja, hanem akár még súlyos élelmiszerválságot is okozhat számos afrikai és ázsiai országban, de Kaiser Ferenc szerint Ukrajna számára az elsődleges cél a lakott területek aknamentesítése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaiser Ferenc: az ukrajnai aknamezők évtizedekig jelentenek majd veszélyt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást