Nyitókép: allanswart/Getty Images

Egy emberrel kevesebben bízhatnak a fehérorosz titkosszolgálatok

Infostart / MTI
2024. szeptember 20. 16:12
Fehéroroszország javára folytatott kémkedésért kilenc év börtönbüntetésre ítélt egy férfit egy litván bíróság – jelentette pénteken a BNS balti hírügynökség.

A litván férfit abban találták bűnösnek, hogy 2022 január óta információkat gyűjtött és adott át a fehérorosz ellenzékről egy szintén fehérorosz nőnek, aki együttműködött a minszki titkosszolgálattal.

A vád szerint a férfi önkéntesnek adta ki magát, hogy beférkőzzön a Litvániában működő fehérorosz ellenzéki mozgalom szervezeteibe és bejusson a rendezvényeikre, és ott kapcsolatba lépjen fehéroroszokkal. A litván hatóságokat ezek a szervezetek tájékoztatták a férfi gyanús tevékenységéről.

A más bűncselekmények miatt többszörösen elítélt férfi tagadta a vádakat.

Litvánia hosszú ideje menedékhelye és támogatója a Fehéroroszországot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka hazai ellenzékének, és a szomszédos ország demokráciamozgalmának.

A vilniusi migrációs hatóságok adatai szerint jelenleg több mint 62 ezer fehérorosz él Litvániában. Sokan közülük – mint Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető – a 2020 augusztusi vitatott elnökválasztás után távoztak hazájukból az európai uniós országba.