Nyitókép: MTI/EPA/Max Slovencik

Váratlan fejlemények a bécsi Tayor Swift-koncerten tervezett merénylet ügyében

Infostart
2024. szeptember 5. 19:56
A fő gyanúsított ügyvédje szerint jogi értelemben semmilyen bűncselekményt nem követett el védence, mert nem rendelkezett az elkövetéshez szükséges eszközökkel, és nem jogi, inkább klinikai esetről van szó.

A pórul járt bécsi rajongók reménykednek abban, hogy a világhírű amerikai énekesnő előbb-utóbb kárpótolja őket. Taylor Swift tervezett három koncertje augusztus második hetében amiatt maradt el, mert amerikai hírszerzői forrásokból ismertté vált, hogy a helyszín, az Ernst Happel stadion bejáratainál merényletet terveztek. Az osztrák hatóságok ezt követően villámgyorsan lemondták mind a három koncertet, a feltételezett merénylőt és két állítólagos cinkosát őrizetbe vették.

Azóta folyik a büntetőteljárás. Az első számú gyanúsított egy 19 éves férfi, bizonyos Beran A. A korábban hivatalosan nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-macedóniai származású osztrák állampolgár hűséget fogadott az Iszlám Államnak, július végén felmondott munkahelyén, azt mondván, hogy még "nagy dolgokra" készül. Őrizetbe vételekor késeket és robbanószert találtak nála. A koncert helyszínéül szolgáló stadionnál akart vérfürdőt rendezni, állítólag autóval akart a tömegbe hajtani, és robbanóanyagot is készített. Két ismerősét, egy török-horvát gyökerekkel rendelkező 17 éves osztrák állampolgárt és egy 18 éves iraki férfit is őrizetbe vettek.

Beran A. védője már napokkal az őrizetbe vétel után azt közölte, hogy védence tagadja az ellene felhozott vádakat. Az ügyvéd szerint azt állította, hogy nem híve az az Iszlám Állam terrorszervezetnek és nem tervezett merényletet az amerikai énekesnő rajongói ellen. A hatóságok a fiatal férfi elfogását követően még arról számoltak be, hogy átfogó beismerő vallomást tett és egyenesen dicsekedett elhatározásával. Az ügyvéd akkor úgy fogalmazott, hogy védence " nem terrorista, mindössze vagánykodott"

Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot a legfrissebb értesülések szerint a fő gyanúsított egy másik jogi képviselője is megerősítette. Többek között a Der Standard című lap és az ORF közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatban Beran A. jogi képviselője azzal érvelt, hogy védence foglalkozott ugyan a merényletkísérlet gondolatával, de nem rendelkezett az ehhez szükséges eszközökkel.

"Nem veszélyes, nem terrorista" – állította védencéről Werner Tomanek. Az ügyvéd szerint védence – akinek előzetes letartóztatását szeptember 29-ig meghosszabbították – eljátszott egy ilyen gondolattal , de – mint fogalmazott – "el sem jutott a megvalósítás közelébe".

"Jogi értelemben ezért semmilyen bűncselekményt nem követett el"

– hangoztatta az ügyvéd, aki szakértőkre hivatkozva azt hangoztatta, hogy védence nem volt képes robbanásveszélyes támadást végrehajtani.

Annál meglepőbbnek tartotta, hogy David Cohen, az amerikai CIA igazgatóhelyettese a The New York Times című lap szerint egy titkosszolgálati értekezleten azt állította, hogy a gyanúsítottak a koncerten több ezer ember megölését tervezték.

Az ügyvéd kétségbe vonta Beran A. azon beismerő vallomásának az értékét, amelyet őrizetbe vétele után tett. Egyetértett azzal a korábbi, fiatalkorúakkal foglalkozó bírósági állítással, hogy inkább "klinikai", mint jogi esetről van szó.