Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Újabb EP-botrány: Sokan nem tudták, hogy az Európai Parlament elnökének férje az egyik legnagyobb amerikai cég lobbistája

Infostart
2024. szeptember 5. 14:19
A legutóbbi, 2022-es Katar-gate után új etikai kódexet megalkotó EP-elnök arra szólította fel a képviselőket, hogy osszák meg, amennyiben élet- vagy házastársuk az EP munkáját befolyásolni tudná. Most kiderült, a férje az egyik legnagyobb amerikai lobbista.

Újabb EP-botrány: kiderült, hogy az Európai Parlament transzparenciaharcosként pozicionált elnöke, Roberta Metsola férje Brüsszel egyik leghatékonyabb és legerőteljesebb lobbistája. A máltai EP-elnök férje, a finn Ukko Metsola ráadásul a rendkívül környezetszennyező hajóiparban, azon belül is a legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó cruiser hajókat gyártó vállalatok második legnagyobb cége, az amerikai Royal Caribbean Group lobbistája. Feladata, hogy a cég európai uniós törvénykezése kapcsán lobbizzon az iparág számára kedvezően - írta a Politico cikke alapján az Index.

Ugyanakkor a házaspár azt állítja, mióta Roberta választott EP-képviselő, majd pedig az Európai Unió társtörvényhozó intézményének, az Európai Parlamentnek az elnöke, a jelenlegi EP-elnök nem foglalkozik a hajóiparral – a lap szerint ugyanakkor ez nem mindig volt így, még akkor is, ha Roberta Metsola az iparágat érintő törvényhozásba közvetlenül nem is avatkozott be.

A jelenlegi EP-elnök férje még azelőtt vált a Royal Caribbean Group lobbistájává, hogy a megismerkedésük pillanatában a Málta EU-képviseletén dolgozó Roberta képviselő lett volna – a jelenlegi EP-elnököt először 2014-ben választották meg EP-képviselővé, míg Ukko már 2007-ben lett a cég tanácsadója, majd később a lobbistája.

A történetet ismerők, valamint EP-képviselők elmondása szerint Metsola mint a parlament elnöke – de előtte mint annak képviselője sem – nem próbálta befolyásolni a környezetszennyező iparággal kapcsolatos törvénykezési munkát, általában az iparággal foglalkozó rendeletjavaslatokra tartózkodással szavazott, ahogy EP-elnökként sem próbálja segíteni férje lobbitevékenységét. Ráadásul azóta, hogy Roberta Metsola a parlament elnöke lett, férje, Ukko közvetlenül nem is lobbizik, arra a cég felvett egy másik munkatársat.

Azonban Ukko Metsola számára így is könnyen nyit meg kapukat családneve, és könnyedén tud befolyásos politikusokkal találkozni.

Ukko Metsola a felvetett vádak kapcsán azzal védekezik, hogy felesége EP-elnöksége előtt is rendkívül sok nevet tartalmazott a telefonkönyve.

A Politico felidézi: Roberta Metsola volt az egyik legnagyobb szószólója a 2022-es Katar-gate után, miszerint a parlamentnek minél transzparensebbnek kellene lennie, hogy elkerüljék az ehhez hasonló botrányokat. Az ő vezetésével dolgozták ki a parlament új etikai kódexét, amelyben például lefektették, hogy a képviselők családi, érzelmi vagy gazdasági érdekeltségeit is be kell vallani, hogy ne álljon fenn az az eset, mint a Katar-gate kapcsán, hogy egyáltalán felmerüljön a gyanú, ha egy képviselő egy külső szereplő – legyen az akár személy vagy a Katar-gate kapcsán egy állam – befolyásolja munkáját.

Azonban az új etikai kódex nem határoz az elnökről, emiatt sem kellett Metsolának bevallania, hogy a férje miből él – ezért sem lett túl nagy médiafelfordulás akkor, amikor férje adóbevallásában bejelentette, honnan származik a jövedelme.

Mindemellett a lap szerint mivel nemrég férje testvérét nevezte ki egy fontos pozícióra, ami miatt még inkább megkérdőjelezték az integritását, miközben ő azzal védekezett, hogy szaktudása miatt nevezte ki arra a pozícióra.