Olaf Scholz fenyegetve érzi Németországot Oroszorszországtól, ezért most már magának gyárt fegyvert

Infostart
2024. szeptember 5. 21:10
A kancellár az új IRIS-T légvédemi rakéták hadrendbe állításakor azzal vádolta Valgyimir Putyint, hogy megszegte a fegyverzetkorlozási megállapodásokat.

Az első Iris-T rendszert a Hamburg közeli Todendorfban, szerdán állították hadrendbe - számolt be a a The Defence Post. Az eseményen Olaf Sholcz kancellár arról beszélt, hogy Oroszország évek óta gyorsított ütemben fegyverkezik, és főleg a rakéták, illetve a cirkáló-rakéták számát növeli.

Ezek közül jónáhányat a Kalinyingrádi exklávé területére telepítettek az oroszok, ami alig 530 kilométerre található Berlintől. Valgyimir Putyin ezzel megszegte a fegyverzetkorltzási megállapodásokat - hangoztatta a kancellár. Olaf Sholcz úgy fogalmazott:

"Bűnös hanyagság lenne, ha ezt válasz nélkül hagynánk"

Azt is mondta, hogy az új Iris-T üteg a közös európai légvédelmi rendszer része. (A Sky Shield Initiative elnevezésű, 2022-ben indított programhoz eddig már 22 állam, köztük Magyarország is csatlakozott.) A Bundeswehr hat Iris-T SLM rendszert rendelt, 950 millió euróért a Diehl Defence vállalattól, amelyeket 2027 májusáig kell leszállítani. Ez a légvédelmi rendszer az egyik legkorszerűbb és eddig csak az ukrán hadsereg használta. Berlin, mint Kijev a második legnagyobb támogatója, már négy Iris-T SLM rendszert szállított Ukrajnának, és további nyolcat ígért.

Az Ukrajnába küldött Iris-T rendszerek teherautóra szerelt kilővőállásairól 40 kilométer távolságban lévő légi célok ellen is lehet rakétákat indítani. A német kancellár Todendorfban azt mondta:„Ukrajnában az Iris-T eddig több mint 250 rakétát, drónt és cirkálórakétát lőtt le, ezzel számtalan életet megmentve”. Ugyanakkor Olaf Scholz azt is sürgette: Európa ne csak a védelmi rendszereit fejlessze, hanem növelje a precíziós rakétáinak számát is,

„hogy Oroszországhoz képest ezen a stratégiailag fontos területen se maradjon veszélyes szakadék."

A kancellár hangsúlyozta: "A legfőbb feladatunk az, hogy biztosítsuk a békét és megakadályozzuk a háborút. Nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy minden ellenünk irányuló fegyveres aggresszió súlyos következményekkel járna a támadóra is."

Júliusban Washington és Berlin bejelentette, hogy 2026-ban megkezdik a nagy hatótávolságú amerikai rakéták, köztük a Tomahawk cirkálórakéták németországi telepítését.