Nyitókép: Pixabay

Újabb kihívás előtt a Boeing: több tízezer alkalmazott léphet sztrájkba

Infostart
2024. szeptember 3. 11:33
Szeptember 13-tól kezdődően, több mint másfél évtized után először léphet sztrájkba a vállalat 30 000 dolgozója.

A Boeing és az amerikai Nemzetközi Gépész Szakszervezet közötti szerződés szeptember 12-én jár le. Megállapodás hiányában a Washington állambeli dolgozók 16 év után először léphetnek sztrájkba - írja a CNN Business cikke nyomán a Portfolio.

"Minden fő kérdésben - bérek, egészségügyi ellátás, nyugdíj, szabadidő - mesze vagyunk a közös állásponttól"

- mondta Jon Holden, az IAM 751-es körzetének elnöke a megegyezés esélyeiről.

Ugyan mindkét fél szeretne munkabeszüntetés nélkül megegyezni, a szakszervezeti tagok elégedetlensége és a korábbi engedmények megnehezítik a tárgyalásokat. Mint írják, a Boeing új vezérigazgatója, Kelly Ortberg igyekszik javítani a kapcsolatot a szakszervezettel, de Jon Holden szerint ennek a tárgyalóasztalnál még nincs nyoma.

A Boeing leállása széles körű hatással járna az amerikai gazdaságra, tekintettel a vállalat jelentős szerepére és kiterjedt beszállítói hálózatára. Emellett a légitársaságok már most is küzdenek a Boeing késedelmes szállításai miatt - írja a lap.

A szakszervezet jobb munkakörülményeket és garanciákat követel, a vállalat ezzel szemben a pénzügyi helyzetére hivatkozik.

Az elmúlt öt évben a Boeing 33,3 milliárd dollár működési veszteséget halmozott fel. Ráadásul az utóbbi években egyéb problémákkal is küzdöttek, többek között tervezési hibákból eredő halálos balesetekkel, minőségi és biztonsági kérdésekkel, veszteségekkel.