Nyitókép: Készítette: Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=506115

Elpusztult a híres orosz "kémbálna"

Infostart
2024. szeptember 2. 13:13
A belugát először 2019-ben észlelték Norvégia partjainál.

Holtan találták a norvég partok mentén mozgó, orosz "kémbálnát" Hvaldimirt. Az állatra 2019 áprilisában lettek figyelmesek Észak-Norvégia partjainál. Egy hámot viselt, rajta egy kamerának tűnő szerkezettel és egy orosz felirattal, ami miatt felvetődött, hogy az orosz haditengerészet képezhette ki – írta a The Guardian alapján a Portfolio.

A beluga tetemét egy horgászó apa és fia fedezte fel a dél-norvégiai Risavika-öbölben. A bálnát daruval emelték ki a vízből, majd egy közeli kikötőbe szállították további vizsgálatok céljából.

Az évek során Hvaldimir (a hval norvég bálna szó, és Vlagyimir Putyin orosz elnök nevéből képzett szóösszetétel) több norvég tengerparti város közelében is feltűnt. Szelíd természete és az emberekkel való játékos viselkedése miatt hamar népszerűvé vált. A Marine Mind nonprofit szervezet megfigyelései szerint a bálna reagált a kézjelekre, ami arra utalt, hogy hosszabb ideig fogságban tarthatták.

Oroszország ismert arról, hogy tengeri emlősöket katonai célokra használ fel: búvárok megtámadására kiképzett delfineket például a megszállt Krím-félsziget katonai kikötőiben is bevetettek.

Az amerikai haditengerészetről pedig ismert, hogy képez ki delfineket felszerelések felkutatására és felszínre hozására.