Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Infostart
2024. szeptember 1. 08:00
Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.

Az előzetes felmérések azt igazolták, hogy mindkét tartományban a menekültek befogadása, illetve az illegális bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt további erősödése várható. Ráadásul ebben a harcában az alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott párt nincs egyedül. Hasonló törekvéseket fogalmazott meg az év elején alakult, de elődjénél, a Baloldal Pártjánál (Die Linke) jóval radikálisabb baloldali párt, az alapítójáról elnevezett Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW).

A ZDF közszolgálati médium és a Handelsblatt tekintélyes gazdasági napilap a szavazást megelőző friss felmérései szerint leginkább Türingiában, de Szászországban is mindkét párt, ám elsősorban az AfD nemcsak "dobogós", de nyertes is lehet. Nélkülük ugyanis

elemzők szinte lehetetlennek tartják a tartományi kormányalakítást, ami ugyanakkor mind Szászországban, mind Türingiában hosszan tartó patthelyzethez vezethet.

Szászországban 3,3, míg Türingiában 1, 7 milliót tesz ki a szavazásra jogosultak száma. A részvétel legszigorúbb feltétele a német állampolgárság, továbbá a 18. életév betöltése.

A szavazópolgárok este 18 óráig adhatják le voksukat, amit az ARD és a ZDF közszolgálati médiumok tudósításában szinte másodpercekkel később már követnek az első exit poll-eredmények, amelyek a korábban szavazatukat leadók, a választóhelyiségeket elhagyók megkérdezésén alapulnak.

Az elmúlt évek választásai arról tanúskodtak, hogy az exit poll-adatok a szavazatszámlálás eredményeként többé-kevésbé megerősítést nyertek.

Ami pedig a tényleges forgatókönyvet illeti,a késő esti órákban várható az ideiglenes végeredmény, amit hétfő kora délelőtt már a levélszavazatokat is tartalmazó hivatalos végeredmény közzététele követhet.

Az érdeklődés rendkívüli, ami messze túlnyúlik a tartományi határokon.

Általános az a vélemény, hogy mind Szászországban, mind Türingiában, szeptember 22-én pedig Brandenburgban olyan választásokról van szó, amelyek kimenetele rendkívüli hatással lehet a jövő őszi országos parlamenti választásokra és ezáltal az ország hosszabb távú politikai és gazdasági jövőjére.

Ebbő kiindulva meghatározó a hagyományos politikai pártok, a kereszténydemokrata CDU és a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD szereplése. De irányadó a másik két kormánykoalíciós párt, azaz a Zöldek Pártja és a liberális FDP eredménye is. A felmérések szerint különösen az utóbbira súlyos megpróbáltatások várnak. A két mai, illetve a szeptember 22-i brandenburgi választások kimenetele, a radikális jobb- és baloldali pártok várható előretörése ugyanakkor egybehangzó vélekedések szerint az Európai Unió jövőjét is jelentős mértékben befolyásolhatja.

Egyelőre azonban a szavazás napján is elsősorban arról folyik a találgatás, hogy a szászországi és a türingiaii választások eredményeként a két tartományban "ki kivel" alakíthat kormányt.

Felmérések szerint csaknem teljesen kizárt, hogy a kettő közül bármelyikben is a jelenlegi, azaz Szászországban a CDU, Türingiában pedig a Baloldal Pártja által irányított koalíció maradjon hatalmon.

Az AfD mindkét tartományban ebből a szempontból szinte "megkerülhetetlen", hacsak radikális baloldali partnere, a BSW helyette nem ajánlkozik "beugrásra".

A szélsőjobboldali párttal való esetleges kormánykoalíciót az összes hagyományos párt, mindenekelőtt a CDU és az SPD elutasítja, a Sahra Wagenknecht vezette új baloldali párttal ugyanakkor tartományi szinten az együttműködést nem tartják teljesen kizártnak. Az esetleges kooperációt ugyanakkor nagymértékben nehezítené, hogy mind a menekültválság kezelésében, mind Ukrajna támogatását illetően szögesen eltérnek álláspontjaik.

Általános a vélemény, hogy az augusztus 23-i solingeni, egy illegális szíriai menekült által elkövetett, több halálos áldozatot követelő késes merénylet tovább erősítette nem csak az AfD, de a BSW esélyeit is.

Ez is magyarázza, hogy noha már folynak a tartományi választások, a legtekintélyesebb médiumok közül egyik sem fogad arra, hogy Szászországban és Türingiában milyen kormányzat alakul.