Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Holland vezérkari főnök: Ukrajna bevetheti a holland F-16-osokat Oroszországban

Infostart / MTI
2024. augusztus 29. 14:12
Nincs korlátozás, csak a nemzetközi szabályok betartása.

Ukrajna bevetheti a holland F-16-os vadászrepülőgépeket orosz területen, "nem szabtunk meg semmilyen korlátozást ezek használatára és hatótávolságára vonatkozóan", feltéve, hogy betartják a nemzetközi háborús szabályokat - jelentette ki Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka csütörtökön a holland sajtónak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy ezzel amerikai kollégái is egyetértenek. "Nekik másféle korlátozásaik vannak, de más fegyverrendszereket is szállítottak. (...) Egy oldalon állunk, és azt támogatjuk, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. Úgy gondolom, minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy ez megtörténjen" - jelentette ki.

Hollandia már 24 F-16-os repülőgépet bocsátott Ukrajna rendelkezésére.

Eichelsheim hangot adott annak a véleményének is, hogy Ukrajna jelenlegi támadása egy orosz terület ellen "gyakorlatilag zseniális". " Az ukrán erők nagy területet foglaltak el, új technikákkal, elég gyorsan. Ezzel dilemmát teremtettek (Vlagyimir) Putyin elnök számára" - fogalmazott.

Az oroszországi kurszki régióban folytatott hadművelet augusztus 6-i kezdete óta az ukrán erők több mint száz települést vontak ellenőrzésük alá. Eichelsheim szerint most az a kérdés, hogy Ukrajna hogyan használja ki pozícióját Kurszkban. "Használhatja alku tárgyaként, a béketárgyalásokon, vagy arra használja, hogy az orosz erőket kikényszerítse a donbászi régióból? Nem számítunk arra, hogy ez utóbbi megtörténjen, így az idő majd eldönti, hogy a hadműveletnek milyen mértékű stratégiai hatása van" - jelentette ki.