Nyitókép: Pixabay

Már a vizet is lopják: Sevillában a bíróság kapcsoltatja le a szolgáltatást

Infostart
2024. augusztus 27. 16:17
A spanyol bíróság határozata alapján lekapcsolhatják a vízhálózatra illegálisan rákötött lakásokat, apartmanokat.

A dél-spanyolországi Sevillában a bíróság úgy döntött, hogy a város jogszerűen kapcsolhatná le a vízhálózatra illegálisan rácsatlakozó – főként turistáknak kiadott – apartmanokat. Tavaly hat esetben ez meg is történt, három ügyben éltek panasszal a tulajdonosok. A bíróság elutasította a fellebbezéseket, arra hivatkozva, hogy a lakásokban nem élnek életvitelszerűen. A vízellátást csak akkor állítják vissza, ha a lakások ismét sima lakásokként funkcionálnak majd - írja a Telex a BBC cikkére hivatkozva.

A város szerint a 10 ezer engedéllyel rendelkező lakáson kívül 5000 illegálisan kiadott apartman csatlakozik a vízhálózatra. A 700 ezer lakosú Sevilla évente mintegy 3,5 millió látogatót fogad, akiknek többsége a történelmi belvárosban száll meg. A város nehezen tudja elérni az apartmanok tulajdonosait, mivel azok sok esetben külföldön élnek, a lakások kiadását és a vendégek kezelését sokszor ügynökségekre bízzák, így a hivatalok ezentúl ezeket az ügynökségeket igyekeznek majd felelősségre vonni - írja a portál.

Spanyolország egyébként is vízhiánnyal küzd, főleg a nyári aszályos időszakokban. Egy turista kétszer annyi vizet fogyaszt, mint egy helyi lakos. Barcelona másfél millió ember vízszükségletét tudja fedezni a tengervízből, de még ez sem elég, ráadásul az eljárás háromszor olyan drága, mint az édesvíz más előállítási módszerei.