Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Gázai övezet - két tengely ellenőrzésének kérdésében nem tudnak megegyezni

Infostart / MTI
2024. augusztus 20. 17:03
A Gázai övezeti tűzszünetről és túszalkuról folytatott legutóbbi katari tárgyalási forduló eredményeit vitatta meg kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Kairóban - közölte az egyiptomi Állami Tájékoztatási Szolgálat (SIS).

Szíszi a megbeszélésen hangsúlyozta: egy gázai tűzszünet kell, hogy kiindulópontja legyen a palesztin állam szélesebb körű elismerésének, hogy szavatolni lehessen a stabilitást a régióban.

Blinken tel-avivi és kairói látogatását követően Dohába készül továbbutazni, tekintettel arra, hogy Katar az Egyesült Államokhoz és Egyiptomhoz hasonlóan közvetítőként lép fel a konfliktus szereplői között.

A múlt hét végi katari megbeszéléseken a közvetítők beszámolói szerint előrelépést értek el a rafahi átkelő működtetése, az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok, valamint a tervezett tűzszünetek szakaszai ügyében.

Továbbra is vitatott az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphia-tengely és a Gázai övezet közepén keresztbe húzódó Necer vagy Necarim-tengely ellenőrzésének kérdése és az első szakaszban hazakerülő túszok száma.

A palesztin szélsőséges Hamász hétfőn közölte, hogy

elutasítja a "dohai tárgyalások után megszületett, áthidalónak szánt amerikai javaslatot, mert az új feltételekkel egészíti ki a fogolycserét, és visszavon korábbi engedményeket az izraeli álláspontból, ezért elfogadhatatlan".

Kedden a Hamász bírálta és félrevezetőnek nevezte Joe Biden amerikai elnök azon kijelentését, miszerint a radikális iszlamista szervezet megpróbál kihátrálni egy lehetséges tűzszüneti megállapodásból. "A jelenleg elénk tárt javaslat szembemegy azzal, amelyben a felek július 2-án megegyeztek" - emelte ki a Hamász keddi állásfoglalásában.