Nyitókép: mjrodafotografia/Getty Images

Ukrajna megkapta az Európai Bizottság hitelkeretének első részletét

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 16:29
A tagállami kormányokat tömörítő tanács múlt kedden hagyta jóvá, hogy Ukrajna teljesítette pénzeszközök folyósításához szükséges feltételeket és reformokat.

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

Az idén március 1-jén hatályba lépett uniós ukrán hitelkeret 50 milliárd euró összegű stabil finanszírozást irányoz elő vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének támogatására a 2024-2027 közötti időszakra.

Az Ukrajna által benyújtott kifizetési kérelmet követően a tagállami kormányokat tömörítő tanács múlt kedden jóváhagyta a bizottság értékelését, amely szerint Ukrajna teljesítette pénzeszközök folyósításához szükséges feltételeket és reformokat.

Ezek a reformok az államháztartásra, az állami tulajdonú vállalatok irányítására, az üzleti környezet fejlesztésére, az energiára és az aknamentesítésre terjednek ki.

Az ukrán hitelkeret pénzeszközeinek folyósítása a tanács által jóváhagyott, előre egyeztetett negyedéves reform- és beruházási mutatók teljesülésétől függ.