Nyitókép: Georgijevic/Getty Images

Romániában is korlátozzák a mobilok használatát az iskolában

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 12:05
Még iskolai fogdába is kerülhetnek a renitensek.

Romániában korlátozzák a 2024-25-ös tanévtől kezdődően a mobiltelefonok és más elektronikus kommunikációs eszközök használatát a vizsgákon, versenyeken és tanórákon - egyebek mellett ezt tartalmazza a diákok jogait és köteleségeit szabályozó új miniszteri rendelet, amely hétfőn jelent meg a román közlönyben.

A rendelet szerint a diákok bevihetik ugyan mobiltelefonjaikat az iskolába, de a készülékeket minden osztályteremben egy erre a célra kialakított "biztonságos" tárolóban kell elhelyezniük, amelyhez csak az osztályfőnöknek, az igazgatónak vagy távollétükben az ügyeletes tanárnak van hozzáférése.

Amennyiben a diák megszegi a tilalmat, a pedagógus "átveheti" a telefont, amelyet még aznap, a tanórák után - kötelező módon - nem a diáknak, hanem a szülőknek vagy a hivatalos gyámnak szolgáltat vissza. A mobileszközök tanórákon történő használatát egyébként már a román közoktatási törvény is tiltotta, anélkül, hogy a tilalom megszegésének következményeiről rendelkezett volna.

A diákok jogállásáról szóló miniszeri rendelet másik újdonága, hogy lehetővé teszi azoknak a diákoknak a kiküldését az óráról, akik viselkedésükkel zavarják a tanítást.

Az osztályból magaviseletük miatt eltávolított diákokat nem írják be hiányzónak, de egy erre a célra kialakított, "biztonsági kamerával megfigyelt" elkülönítőbe kell menniük, ahol az iskolai kisegítő személyzet felügyelete mellett "többletfeladatokat" kell elvégezniük.

Az Edupedu oktatási szakportál azt írta a rendelkezésről, hogy minden tanintézménynek ki kell jelölnie egy külön termet az említett "iskolai fogda" számára.