Nyitókép: Unsplash.com

Kemény hangú üzenetet kapott Irán, a szövetségesei sem maradtak ki

Infostart
2024. augusztus 12. 15:35
Emmanuel Macron, Keith Starmer és Olaf Scholz előbb megdicsérte Katart, Egyiptomot és az Egyesült Államokat a tűzszünetért folytatott fáradhatatlan munkájukért, majd közölte, hogy Iránt és a szövetségeseit tekintik felelősnek, ha ez a folyamat ismét zátonyra futna.

Közös közleményben szólította fel Iránt és szövetségeseit az Izrael elleni támadások felhagyására a brit kormányfő, a német kancellár és a francia elnök. A közleményt a brit miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra – írja a hvg.hu.

A dokumentum első részében Emmanuel Macron, Keith Starmer és Olaf Scholz előbb megdicsérte Katart, Egyiptomot és az Egyesült Államokat az Izrael állam és a Hamász közötti tűzszünetért folytatott fáradhatatlan munkásságukért, majd kijelentette, hogy a harcoknak véget kell vetni, és a Hamász fogságában lévő túszokat haladéktalanul szabadon kell engedni.

A közlemény második részében a három európai vezető felszólította Iránt és a szövetségeseit, hogy hagyjanak fel az Izrael elleni támadásokkal, mert ezzel a konfliktus eszkalációját kockáztatják, továbbá azt is kijelentették, hogy ha a mostani tárgyalások megfeneklenének, azért is Iránt tartják majd felelősnek.

A Hamász politikai szárnyát vezető Iszmail Hanije teheráni meggyilkolását követően az iráni vezetés bosszút esküdött Izrael ellen, és hetek óta lebegteti egy válaszcsapás lehetőségét, sőt még Szijjártó Péterrel is megüzenték Izraelnek, hogy támadni fognak.