Nyitókép: Clash Report/X

Nagyon nem tetszik a fehéroroszoknak az ukrán dróntámadás

Infostart / MTI
2024. augusztus 10. 20:47
Minszk nemzetközi konzultációkat kezdeményez a történtek miatt.

Fehéroroszország konzultációkat kezdeményez szövetségeseivel és nemzetközi szervezetekkel ukrán pilóta nélküli repülőeszközök légterébe történt behatolása miatt - közölte szombaton a minszki külügyminisztérium.

A közlemény szerint a helyzet veszélye és globális kockázatai miatt a fehérorosz külügyminisztérium haladéktalanul részletes tájékoztatást ad az incidensről az ENSZ és az EBESZ megfelelő struktúráinak, valamint azoknak a nemzetközi szervezeteknek, melyekben tagságot visel.

A minszki külügy szerint a történtek "nagyon súlyos incidensnek" minősülnek, amely nem maradhat "szükséges és lényegi" értékelés nélkül.

A tárca az ukrán pilóta nélküli repülőeszközök berepülését a fehérorosz légtérbe arra tett kísérletnek minősíti, hogy a konfliktust az egész régióra kiterjesszék. Bele akarják rángatni a konfliktusba Fehéroroszországot is, amely folyamatosan a válság rendezése és a vérontás beszüntetése mellett száll síkra - írták.

"A szomszédos európai népekhez fordulunk: a konfliktus eszkalációja nyomán a tűz átterjed az egész régióra, ezen belül európai uniós országokra is. Győztesek nem lesznek! Hűtsétek le politikusaitok harci kedvét!" - figyelmeztetett a minszki külügyi tárca.