Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Így reagáltak az oroszok az ukrán betörésre

Infostart
2024. augusztus 10. 14:44
Három régió lakosainak az éléete jelentősen megváltozik.

Három régióban, Kurszkban, Belgorodban és Brjanszkban, átfogó terrorellenes, illetve biztonsági intézkedéseket rendelt el az orosz Nemzeti Antiterrorista Bizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette be a két hatóság szombat hajnali közös közleményében. Ez alapvetően átírja a három régió lakosainak életét, mert a terrorellenes lépésekre, az ukrán csapatok kiszorítására, hivatkozva széleskörű lépéseket tehet a két hatóság, például kitelepítéseket rendelhet el, korlátozhatja a közlekedést és a kommunikációt, lehallgatásokat rendelhet el, területeket zárhat le, illetve a szabadságjogokat is korlátozhatja - írja a Portfolio.


A két hatóság közös közleménye szerint az új biztonsági rendszer tegnaptól, augusztus 9-től lépett hatályba, és az ukrán hadsereg kurszki betörése miatt hozták meg. A három régió együttes területe mintegy 92 ezer négyzetkilométer, tehát csaknem megegyezik Magyarország teljes területével.

A közös közleményben azt írták: "A kijevi rezsim példátlan kísérletet tett arra, hogy destabilizálja a helyzetet országunk számos régiójában. Az ukrán fegyveres erők egységei által a kurszki terület ellen végrehajtott terrortámadás a polgári lakosság körében áldozatokkal járt, valamint otthonok és más polgári létesítmények megsemmisítésével. A polgárok biztonságának szavatolása és az ellenség szabotázs- és felderítő alakulatai által esetlegesen végrehajtott terrorcselekmények veszélyének megállítása érdekében a Nemzeti Antiterrorista Bizottság elnöke és az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, Alekszandr Bortnyikov úgy döntött, hogy 2024. augusztus 9-től kezdődően terrorellenes műveleteket hajtanak végre a Belgorodi, Brjanszki és Kurszki területen".

A kedden hajnalban indult ukrán betörést a hírek szerint részben sikerült feltartóztatnia az orosz erőknek. A szombat reggeli hírek szerint az oroszok a kurszki régióban tankállásokat vettek fel, hogy az ukrán csapatokra lőjenek, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik őket.

Ellentmondásos hírek jönnek arról is, hogy a kurszki atomerőmű környékén mi történik, mert bár a Roszatom szombaton reggel azt közölte: rendben működik az erőmű, azaz mintegy 2000 MW-ot termel a két működő blokk, de közben a bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez azt is bejelentették tegnap este, hogy ukrán rakétadarabokat találtak az erőmű környékén. Raffael Grossi NAÜ főigazgató pedig önmérsékletre szólította fel a feleket, miközben úgy fogalmazott, hogy "jelentős katonai cselekmények" zajlanak az erőmű térségében.

A Roszatom mindenesetre csökkentette a kurszki atomerőmű két épülő blokkja területén a dolgozó munkások számát a biztonsági intézkedésekre hivatkozva. Két másik blokk pedig le van állítva az összesen hat blokkos atomerőműben - írja a portál.