Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Hezbollah-fenyegetés a válaszcsapásról: ami késik, nem múlik

Infostart / MTI
2024. augusztus 6. 19:44
A Hezbollah vezetője azt mondta, hogy a megtorlás az úgynevezett ellenállás tengelyéhez tartozó más erőkkel, de akár egyedül is megvalósulhat. "Hatalmas csatáról van szó".

A Hezbollah kemény és hatékony választ fog adni az izraeli támadásokra, és a várakoztatás a megtorlásra részét képezi a büntetésnek - jelentette ki kedden Bejrútban Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita milícia vezetője.

"Jönni fog megtorlásunk. Semmi sem fog visszatartani minket, bármik is legyenek a következmények" - hangoztatta Naszrallah a televízióban is közvetített beszédében, amelyet abból az alkalomból mondott, hogy egy héttel korábban vesztette életét a szervezet katonai parancsnoka, Fuad Sukr egy célzott izraeli támadásban.

A Hezbollah vezetője azt mondta, hogy a megtorlás az úgynevezett ellenállás tengelyéhez tartozó más erőkkel, de akár egyedül is megvalósulhat. Az ellenállás tengelye Iránra és közel-keleti szövetségeseire vonatkozik, vagyis a libanoni Hezbollahra, a gázai övezeti Hamászra, valamint egyéb síita milíciákra vonatkozik Szíriában és Irakban. Naszrallah úgy fogalmazott, hogy hatalmas csatáról van szó.

A Hezbollah vezetője egyben kijelentette, hogy Iszmail Haníje Hamász-vezető Teheránban történt meggyilkolása kapcsán Irán köteles választ adni. "A harc célja abban áll, hogy megakadályozzuk Izrael győzelmét" - tette hozzá.

Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszter kairói látogatásán tekintettel Irán, vagy a támogatását élvező Hezbollah Izrael elleni lehetséges megtorlására, úgy fogalmazott, hogy azt még el lehet kerülni.

"Reméljük, hogy nem lesz megtorlás. Amennyiben mégis lennie kell, akkor annak nem szabad kollektív vagy erős válasznak lennie, amely nagyszabású háborúhoz vezethet" - tette hozzá Buhabib, aki szerint a libanoni kormány igyekszik visszatartani a Hezbollahot egy ilyen támadástól.

"Együtt dolgoztunk, illetve tanácskoztunk a Hezbollahhal", amikor Izrael támadásai a Gázai övezeten kívül csak Libanont érték - mondta Buhabib. Izrael azonban kiterjesztette támadásait egyebek között az iráni fővárosra is, "így a döntés már meghaladja Libanont" - fűzte hozzá a libanoni diplomácia vezetője.

Irán és szövetségesei Izraelt vádolják Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni megölésével. Ezen felül Izrael magára vállalta Fuad Sukr, a Hezbollah katonai vezetőjének bejrúti likvidálását.

Haszan Naszrallah Hebollah-vezető beszéde előtt alcsonyan és a hangsebességet is átlépő sebességgel húztak el Bejrút fölött izraeli vadászrepülők, pánikot keltve a lakosság körében. Az izraeli harci gépek kevesebb mint fél óra alatt háromszor is megismételték a hangrobbanás jelenségével járó manővert, amely miatt rémült emberek szaladtak fedezékbe az utcákon.