Nyitókép: Pixabay

Uniós tiltólistára tettek sok kedvelt gyógynövényt

Infostart
2024. augusztus 3. 07:00
Az uniós országok élelmiszerbiztonsági ügynökségei javasolják 13 hatóanyag jogi szabályozását az Európai Bizottságnak.

Két hónapja jelent meg az EU-tagállamok szakértőinek ajánlása bizonyos anyagok alkalmazásának korlátozásáról étrend-kiegészítőkben. A javaslat 13 összetevő – a kumarin (növényi készítményekben), a kurkumin (kurkumakészítményekben), a közönséges orbáncfű, a teafa esszenciális olaj (Melaleuca illóolaj), a melatonin, a piperin, a p-szinefrin (citruskészítményekben), a triptofán, a poloskavész, a maca, az indiai szent bazsalikom, a királydinnye és az ashwagandha – alkalmazását korlátozná vagy tiltaná. Az ajánlás nem jelent automatikusan betiltást: csak annyit, az egyes országok élelmiszerbiztonsági ügynökségei javasolják ennek a 13 anyagnak a jogi szabályozását az Európai Bizottságnak. Ha az EU meg is fogadja a javaslatokat, akkor sem azonnali betiltásra kell gondolni, hanem korlátozásra, szigorúbb szabályozás bevezetésére – írja a Pénzcentrum.

Az új ajánlás nagy előrelépés lehet azoknak az étrend-kiegészítőknek a visszaszorításában, melyek veszélyt jelenthetnek az egészségre, ugyanakkor a szakmabelieket nem érhette váratlanul egyik említett anyag felbukkanása sem a listában. A javaslatban szereplő, 117 közül kiválasztott 13 anyag közül több már így is "feketelistán" volt. A szakértők, gyógyszerészek, orvosok régóta figyelmeztetnek sok anyag alkalmazásának veszélyeiről. A teafaolaj például hiába hatásos sok esetben külsőleg, a fogyasztása attól még nem javasolt élelmiszerben vagy étrend-kiegészítőben sem, akárcsak az aloe vera esetében.

Régóta figyelmeztetnek a gyógyszerészek arra is, hogy a kurkumatartalmú szerek például megváltoztathatják egyes gyógyszerek hatását. Ha a beteg erről nem tud, veszélyt jelenthetnek az egészségére az ilyen étrend-kiegészítők.

Magyarországon az étrend-kiegészítőket forgalombahozatal előtt nem vizsgálja be a gyógyszerhatóság, a forgalmazóknak viszont bejelentési kötelezettségük van. Az NNGYK (korábban pedig az OGYÉI) 2004 óta vezet listát a bejelentett értrendkiegészítőkről, az eltiltott készítményekről szintén vezet listát a gyógyszerhatóság.

A kérdéses 13 anyag közül egyértelműen a kurkuma/kurkumin szerepel a legtöbbször a bejelentett termékek megnevezésében, a 28 879 készítmény közül 430 esetében. A második leggyakrabban előforduló összetevő a maca közel 150 készítményben és az ashwagandha közel 120 készítményben.