Nyitókép: Forrás: Haon

Eljárást indíthatott az Európai Ügyészség a hírhedtté vált lombkoronasétány ügyében

Infostart
2024. augusztus 2. 10:31
Mivel hazánk nem tagja az Európai Ügyészségnek, így kérdéses volt, hogy elindítható-e az eljárás, ám kiderült, hogy igen. A hatóság csalás gyanúja miatt nyomoz.

Az Európai Bizottság, az Európai Csalás Elleni Hivatal, a NAV és az Integritás Hatóság után az Európai Ügyészség is nyomoz Nyírmártonfalva hírhedt, lomb nélküli lombkoronasétánya ügyében - írta a Transparency International híradása nyomán a hvg.hu.

A szervezet januárban fordult az Európai Ügyészséghez az ügyben, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az EÜ július utolsó napján kelt válaszlevele szerint viszont ennek ellenére csalás gyanúja miatt bűnügyi nyomozást indítottak.

A magyar Legfőbb Ügyészség azt közölte: az EPPO rendelet pontosan meghatározza az Európai Ügyészség hatáskörét, amiből következően

a Magyarország területén, magyar állampolgár által elkövetett bűncselekmény miatt - mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek - az EPPO nem járhat el.

"A belga delegált ügyész Transparency International Magyarországnak 2024. július 31-én adott válasza szerint Belgiumban és Magyarországon elkövetett állítólagos bűncselekmény miatt folyik vizsgálat. Az Európai Ügyészség eljárása ugyanakkor csak az EPPO tag Belgiumot érintheti, a belga delegált ügyész csak Belgiumot érintően járhat el. Az EPPO főügyésze, Laura Codruta Kövesi és Polt Péter magyar legfőbb ügyész által 2021 tavaszán aláírt munkamegállapodás szerint Magyarország Ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az EPPO is ezen jogi intézmények használatával fordul a magyar ügyészség felé" – írták.

Ezek miatt Magyarország Ügyészsége továbbra is fenntartja a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség 2024. július 15-én kiadott sajtóközleményében foglaltakat, amely szerint Magyarországon, a NAV előtt folyik nyomozás az úgynevezett lombkoronasétány-ügyben.