Nyitókép: Pixabay

Finnország ivóvizét támadják az oroszok?

Infostart
2024. augusztus 1. 07:15
Nem elvetemült a gyanú, volt már rá példa, és jelenleg is zajlanak orosz érintettségű, nem katonai incidensek NATO-tagállamok ellen.

Az Index arról készített összeállítást, hogy rejtélyes behatolások történnek finn víztisztító telepeken, víztornyokban.

A behatolók nem loptak el semmit, nem tettek kárt semmiben, de erős a gyanú arra, hogy valakik egy későbbi támadást készítettek elő, amely akár a vízkezelés leállításával, akár a rendszer szennyezésével lehet kapcsolatban.

Aggodalomra ad okot az is, hogy senkit nem csíptek még fülön az ügyben, de a finn nyilvánosságban már arra figyelmeztetnek, hogy a betörési akció kiváló példája a "nem katonai agressziónak", amelyet Oroszország az utóbbi években tökéletesített, és amelynek példája lehet a francia vasúti szabotázs az olimpia előtt közvetlenül - akkor egy orosz állampolgárt letartóztattak.

A finnországi behatolások a déli partvidéken fekvő Porvoo városában kezdődtek, ahol a hatóságok arról számoltak be, hogy valaki kétszer is megpróbálta feltörni a város víztornyát. Ezután a Helsinki közelében, szintén a finn déli partvidéken fekvő Sipoo jelentette, hogy a vízművét megpróbálták feltörni.

Porvoóhoz hasonlóan a támadók két egymást követő éjszaka is célba vették a vízművet. Finnország déli partvidéke általában meglehetősen csendes, de a közvetlen szomszédja a Finn-öböl, a Szentpétervárra tartó és onnan induló hajók átjárója.

Július közepéig 11 betörési kísérlet történt finn víztornyokba és tisztítóművekbe.

A finn hírszerzés korábbi vezetője, jelenlegi EP-képviselő szerint ezek nem olyan betörések, amelyeket bűnözők szoktak elkövetni, következtetése szerint a Kreml érdekelt egy ilyen incidensben, bár bizonyíték az orosz szerepvállalásra nincs.

Az Index felidézi: mielőtt Finnország és Svédország csatlakozott a NATO-hoz, a Kreml minden NATO-csatlakozással kapcsolatos felvetésre pontosan meg nem határozott következményekkel fenyegetőzött.

Az orosz adminisztráció számlájára a világ közvéleménye számos incidenst ír már:

  • kibertámadások
  • közlekedési, irányítási rendszerek meghackelése
  • brit kórházak elleni informatikai támadás
  • illegális bevándorlók tömegeinek küldése a finn határra - túlterheléses "támadás"
  • kábelrongálások.

Az Egyesült Államok ugyanígy tart attól, hogy az orosz, kínai, iráni összefogás aktívan megzavarja az amerikai kritikus infrastruktúrát, a vízügyi rendszerek irányításának megzavarására már példa is volt.