Nyitókép: Teera Konakan/Getty Images

Ácsingóznak az EU-n kívüli munkavállalókra a holland cégek

Infostart / MTI
2024. július 29. 19:09
Nőtt a nem európai uniós állampolgárok munkavállalási kérelmeinek száma Hollandiában – jelentette hétfőn a Dutchnews holland hírportál az UWV a holland kormányzati munkaügyi központra hivatkozva.

Az UWV – amely a többi között a nem EU-s munkavállalók kérelmeinek elbírálásával foglalkozik – az idei év első hat hónapjában a holland cégektől 18 800 levelet kapot, amelyben a jelentkezők Hollandiába hozatalát kérik. Ez a szám csupán kétezerrel kevesebb, mint a 2023-ban beérkezett engedélykérések összesen – teszi hozzá a hírportál.

A sok, függőben lévő kérelem miatt a vállalatok felé máris jelezték, hogy a szokásos öt héten belül vélhetően nem tudják elbírálni a beadványokat.

A kérelmek száma vélhetően a holland gazdaság több szektorában tapasztalható munkaerőhiány miatt ugrott meg. A holland statisztikai hivatal (CBS) adatai szerint jelenleg mintegy 450 ezer betöltetlen állás van Hollandiában.

Nőtt a munkavállalói engedéllyel rendelkező menekültek száma is: míg tavaly mintegy kétezerről lehetett tudni, az idén az első hat hónapban már 5600-an regisztrálták magukat.