Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Donald Trump: ígérem, a megosztottságnak vége lesz

Infostart / MTI
2024. július 19. 07:04
A republikánus konvención elfogadta a párt elnökjelöltségét, amivel hivatalossá vált jelöltsége a november 5-i elnökválasztásra. Beszédében méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is.

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

Donald Trump elfogadta a párt elnökjelöltségét, amivel hivatalossá vált jelöltsége a november 5-i elnökválasztásra.

A volt elnöknek az elnökjelölő konvención elmondott beszéde volt az első nagy nyilvánosság előtt tartott felszólalása a múlt szombaton Pennsylvania államban ellene végrehajtott sikertelen merénylet óta.

A beszédet azzal kezdte, hogy a "magabiztosság, erő és remény" üzenetét hozta el.

Ismertette politikai programjának fő elemeit, és a 2024-es választást a legfontosabbnak nevezte az ország történetében.

Megfogalmazása szerint az infláció összeroppantja az embereket, az illegális bevándorlás változatlanul zajlik, és válság van Európában, valamint a Közel-Keleten.

A tervezett gazdasági intézkedések között említette a kamatok csökkentését, valamint a belföldi energiaforrások fokozott kitermelését az energiaárak leszorítása érdekében. Adócsökkentést ígért, közte a vendéglátóiparban dolgozók borravalóját terhelő adó megszüntetését.

A republikánusok elnökjelöltje az illegális migráció elleni fellépés érdekében ismét a határok lezárását helyezte kilátásba, valamint a határfal építésének befejezését. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok számára szükséges bevándorlás csak legális lehet.

Megismételte az ukrajnai háború lezárására, a közel-keleti konfliktus megoldására vonatkozó ígéretét, és a kemény fellépést Iránnal szemben, valamint szigorú gazdasági intézkedéseket Kína visszaszorítására.

Donald Trump egyetlen alkalommal említette politikai ellenfele, Joe Biden nevét, akiről azt mondta, hogy a jelenlegi elnök elképzelhetetlen károkat okozott az ország számára.

A volt elnök részletesen beszámolt arról, hogy miként élte meg az ellene elkövetett merényletet, és ahogy mondta, először és utoljára beszél róla, mert fájdalmas felidézni.

Megemlékezett a lövöldözésben meghalt Corey Comperatore egykori tűzoltóról, akinek bevetési öltözéke ott volt a színpadon. Beszámolt arról, hogy a támadás során megsebesült két további ember már jól van.

Közölte, hogy öt nap alatt 6,3 millió dollárt sikerült összegyűjteni az áldozat és sebesültek családjainak javára, és beszámolt arról, hogy mindhárom érintett család tagjaival beszélt.

A Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának harmadik napján, szerdán, hivatalosan elfogadta az alelnök-jelöltségre vonatkozó felkérést J. D. Vance szenátor, akinek nevét hétfőn a közösségi médiában jelentette be Donald Trump.

Az Ohio állam iparvidékéről származó alelnökjelölt beszélt személyes indítékairól, amelyek a politika felé vitték.

J. D. Vance, aki jelenleg a szenátus legfiatalabb tagja, 2016-ban saját nehéz gyerekkorának élményei alapján írta meg sikerkönyvét, amiből 2020-ban filmet forgattak, és amelyet magyarul Vidéki ballada az amerikai álomról címen mutattak be.

A volt elnök, mostmár újra hivatalos elnökjelölt felszólalásának külpolitikai részében méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki szerinte egy határozott, nagyon kemény politikus. Kitért július közepi találkozójukra, ahol Orbán Viktor azt mondta neki, hogy Trumptól Oroszország és Kína is fél, elnöksége alatt pedig a világ sokkal békésebb volt.

A republikánus elnökjelölt kiemelte: az ő elnöksége alatt nem volt háború, viszont Bush idején Oroszország megtámadta Georgiát, Obama idején annektálta a Krím-félsziget, míg Biden ciklusában egész Ukrajna ellen indított inváziót Vlagyimir Putyin, míg az ő ideje alatt nem támadott meg senkit.

Az elnökjelölő konvención felszólalt Donald Trump két fia, Donald Trump Jr. és Eric Trump, valamint szerdán legidősebb unokája, Kai Trump, aki saját kérésére szólalt meg azt követően, hogy nagyapjára rálőttek.