Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Joe Biden koronavírusos - friss hírek az állapotáról, videó

Infostart
2024. július 18. 04:02
Az elnök lemondta kampányeseményeit és izolációba vonult.

A Fehér Ház megerősítette: Joe Biden Covid-tesztje pozitív lett. A 81 éves amerikai elnöknek enyhe tünetei vannak: orrfolyás, száraz köhögés, általános rossz közérzet – írta a CNN a hivatalos közlés alapján. Biden izolációba vonult, miközben továbbra is teljeskörűen ellátja feladatait - tudatta Karine Jean-Pierre sajtótitkár, azt ígérve, hogy rendszeresen beszámolnak majd Biden állapotáról.

Az elnök orvosa a The Guardian beszámolója szerint azt közölte, hogy Biden „jól érezte magát az első eseményen, amin szerdán részt vett, de később már nem volt olyan jól, ezért tesztelték koronavírusra, és az eredmény pozitív volt. Láza nincs, a légzésszáma és a vére oxigéntartalma is megfelelő. Az elnök megkapta az első adag Paxlovidot. Rehoboth Beach-i otthonában (Delaware állam) fog tartózkodni.

Az Air Force One-nal utazott haza Las Vegasból, ahol a reggeli esemény után szerdán még egy konferencián is felszólalt volna. Egy videó tanúsága szerint a gép lépcsőjén kissé bizonytalanul ment fel.

Mint a CNN megírta, az elnök koronavírus-fertőzöttségét azon a konferencián közölték, amelyen felszólalt volna, de beszédét másfél órás késés után sem kezdte el. A Fehér Ház ezután adott ki közleményt.

„Épp telefonáltam Biden elnökkel. És megosztotta mélységes csalódottságát, amiért nem tudott csatlakozni hozzánk ma délután. Az elnök számos eseményen részt vett, mint tudjuk, és most pozitív lett a Covid-tesztje” – mondta Janet Murguía, az UnidosUS nevű szervezet elnök-vezérigazgatója a jelenlévőknek.